Maatalous

Helsingissä istuva kuljettaja ohjaa traktoria 170 kilometrin päässä Raisiossa – katso videolta miten käy

Verkkoyhtiö Elisa esitteli maanantaina tulevaa 5G-verkkoa ja käytti esimerkkinä traktorin etäohjausta. Pasilassa istunut Pekka Päivikkö ohjasi tottuneesti Raisiossa sijaitsevaa traktoria. Traktorin katolla olevan kameran kuvat välittyivät reaaliajassa Päivikön eteen.
Veikko Niittymaa
Pasilassa Helsingissä istunut Pekka Päivikkö ohjasi Valtran traktoria 170 kilometrin päässä Raisiossa. 5G-verkko jaksoi välittää reaaliaikaista teräväpiirtovideokuvaa traktorin katolta, jolloin ajaminen sujui seiniin ja puihin törmäämättä.

Tuotepäällikkö Pekka Päivikkö Valtralta liikauttaa kevyesti joystickiä Pasilassa Helsingissä ja samalla hetkellä traktori liikahtaa eteenpäin. Traktori on kuitenkin 170 kilometrin päässä Raisiossa. Naantalintien liikenne vyöryy ohi vieressä.

Päivikkö näkee edessä isolla ruudulla videokuvaa traktorin katolla olevasta kamerasta. Kun hän laittaa VR-lasit päähän, koko ympäristö näkyy päätä kääntämällä.

Tietoliikenneyhtiö Elisa esitteli maanantaina uuden 5G-verkon mahdollisuuksia ja ennen kaikkea verkon tiedonvälityskykyä. Yksi esimerkki oli traktorin ohjaaminen etänä. Traktorilta saatu kuva oli niin selkeä, että ajaminen onnistui suljetulla pihalla kohtalaisen hyvin.

Ohjauskäskyt kulkivat perille silmänräpäyksessä, mutta kuvassa oli kolmisen sekuntia viivettä. Viive johtui siitä, että Raisiossa kuva koottiin kahdeksalla kameralla ja kuvan prosessointi vei aikaa, ei kuvan lähettäminen.

Jos traktoria olisi yritetty ohjata ja katsoa kuvaa 4G-verkon yli, kuva olisi pätkinyt ja ollut ehkä rakeinen, liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta arvioi.

Markkinointijohtaja Mikko Lehikoinen Valtralta pitää traktorin etäohjausta yhtenä askeleena kohti autonomisia traktoreita. Robottitraktoreiden aika tulee joskus 2030-luvulla.

Yhtiö on testannut lentokenttien auraamista ilman kuljettajaa, suljetulla alueella. Silloin tieto siirtyi radiokanavia pitkin eikä videokuvaa ollut.

Samainen traktori sopi alustaksi 5G-testeihin. Valmista tuli 10 viikossa.

Traktorin katolle asennettiin 360-asteen kuvaa ottava kamera ja ohjauskäskyt tuotiin verkon kautta. Ajonopeus rajattiin 5 kilometriin tunnissa ja traktorilla voitiin ajaa eteen ja taakse sekä kääntyä. Samoin etunostolaite nousi ja laski etähallinnalla.

Traktorin ohjaamossa istui esittelyn ajan Valtran edustaja varmistamassa, että traktori pysyi sille varatulla alueella.

Lehikoisen mukaan ennen autonomisten traktoreiden tuloa pitää päättää monesta asiasta.

Miten turvallisuus taataan ja missä viranomaiset sallivat robottitraktorien käytön?

Työkoneen etäohjauksen lisäksi esillä oli muun muassa ensimmäistä dronella otettua reaaliaikaista 8K-teräväpiirtokuvaa Helsingin Jätkäsaaresta. VR-laseilla saattoi katsella maisemia ympärillä.

5G-verkon rakentaminen on vasta alussa. Elisalla on tukiasemia 13 isossa kaupungissa.

Svenssonin mukaan 4G-verkko laajeni kolmessa vuodessa ja kattoi yli 90 prosenttia väestöstä. Samaa hän odottaa 5G-verkolta.

Maaseudulla lähes kuituverkon nopeuteen yltäviä mobiiliyhteyksiä saadaan vielä odottaa.

Lue lisää