Suomi on eläinantibioottien käytössä EU:n priimuksia, mutta maailmanlaajuista vertailua ei ole - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Suomi on eläinantibioottien käytössä EU:n priimuksia, mutta maailmanlaajuista vertailua ei ole

Mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä enemmän syntyy niitä kestäviä bakteereja.
Satu Lehtonen
Monessa Afrikan maassa antibioottien käyttö on "aivan villiä", Leena Suojala sanoo. Kuvassa kenialaisia porsaita.

EU:ssa tilastoidaan antibioottien myyntiä kotieläintuotantoon, mutta maailmanlaajuista, pätevää vertailuaineistoa ei ole, MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala kertoo.

EU-maista vain Ruotsissa käytetään hiukan meitä vähemmän antibiootteja tuotantoeläimille. Esimerkiksi Italiassa käyttö on Suomeen nähden 14-kertainen, Espanjassa 12-kertainen.

Suomessa antibiootteja käytetään eläimille vain todettuun tarpeeseen ja eläinlääkärin määräyksellä.

Maailmassa on Suojalan mukaan maita, joissa eläimille syötetään antibiootteja rutiininomaisesti, ehkäisemään tauteja ennalta.

Esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja monessa Afrikan maassa antibioottien käyttö on hänen mukaansa "aivan villiä". Tilastoja ei aina edes voitaisi tehdä, sillä eläimen omistajakaan ei välttämättä tiedä, mitä hänen ostamansa valmiste sisältää.

Toisaalta taas esimerkiksi Thaimaassa ne yritykset, jotka operoivat länsimaisilla markkinoilla, saattavat käyttää antibiootteja hyvinkin tarkasti ja hallitusti, koska asia linkittyy kauppasopimuksiin.

Määrä ei yksin ratkaise vaan myös laatu.

Bakteerien vastustuskyvyn eli resistenssin kannalta vaarallisinta käyttää laajakirjoisia eli moniin bakteereihin tehoavia antibiootteja, Suojala sanoo.

Suomessa iso osa eläimille käytetyistä antibiooteista on penisilliiniä, joka on kapeakirjoinen aine ja jolle ei synny helposti resistenssiä.

Mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä enemmän syntyy niitä kestäviä bakteereja.

Resistenssigeenit liikkuvat myös niin sanottujen hyvien bakteerien välityksellä, Suojala kertoo. Niistä ne voivat siirtyä tautia aiheuttaviin bakteereihin.

"Jos tällainen bakteeri aiheuttaa vaikka vanhukselle munuaistulehduksen, ne antibiootit, joiden pitäisi siihen tehota, eivät enää toimikaan."

Lue lisää:

Toimittajan kommentti: Harva suomalainen tietää, millaisessa antibioottionnelassa elämme

Jaana Husu-Kallio: Koronaan suhtaudutaan vakavasti – yhtä tärkeä "hiljainen tsunami" eli antibioottiresistenssi jää varjoon

Lue lisää

Lääkejäämiä päätyy vesistöihin entistä enemmän – ympäristöhaittoja voidaan kuitenkin pienentää

Maitotilojen antibioottivahingot lisääntyneet – kuluttajalle ei vaaraa, mutta tuottajalle ikävä tilanne

Antibioottivero tuontilihalle ei onnistu, mutta viennissä Suomen maltillinen lääkkeiden käyttö on iso valtti

Jaana Husu-Kallio: Koronaan suhtaudutaan vakavasti – yhtä tärkeä "hiljainen tsunami" eli antibioottiresistenssi jää varjoon