Maatalous

Bayer pääsemässä sovitteluratkaisuun glyfosaatista – yhtiö tiettävästi valmis maksamaan 7–9 miljardia euroa syöpävaarasta kanteen nostaneille

Kanteessa on mukana yli 50 000 glyfosaattia Yhdysvalloissa käyttänyttä henkilöä.
Markku Vuorikari
Reuters kertoi maanantaina, että kalifornialainen oikeus on päättänyt, ettei Bayerin tarvitse merkitä glyfosaattipakkaukseen tietoa syöpävaarasta. Tuomari katsoi, ettei tästä ole riittävästi tieteellistä näyttöä.

Kemianjätti Bayer on saksalaisen Handelblatt-lehden mukaan taipumassa maksamaan 7–9 miljardia euroa korvauksia glyfosaatin syöpävaarasta kanteen Yhdysvalloissa nostaneille.

Viidesosa summasta varataan vielä tulevia kanteita varten. Kanteessa on mukana yli 50 000 glyfosaattia käyttänyttä henkilöä.

Bayerin hallintoneuvoston odotetaan hyväksyvän miljardien eurojen paketin tällä viikolla ja yhtiön odotetaan kertovat siitä loppuviikolla.

Handelblatt perustaa tietonsa yhtiön sisäpiiristä saatuihin tietoihin. Bayer ei ole suostunut kommentoimaan asiaa.

Paketin on tarkoitus kattaa kaikki Yhdysvalloissa Bayeria vastaan nostetut. Se panisi samalla pisteen kiistalle, joka on painanut merkittävästi Bayerin tulosta ja osakekurssia parin viime vuoden aikana.

Bayer hävisi ensin kolme oikeuskiistaa Yhdysvalloissa, minkä jälkeen se muutti taktiikkaansa ja alkoi neuvotella kantajien käyttämien juristien kanssa oikeuden ulkopuolisesta ratkaisusta.

Bayer ei taipunut vapaaehtoisesti. Muun muassa sijoittajat kuten hedge-rahasto Elliott painostivat yhtiötä sovittelemaan kiistan. Analyytikot ovat pitäneet 7–9 miljardin euron sovittelusummaa odotusten mukaisena.

Reuters kertoi maanantaina, että kalifornialainen oikeus on päättänyt, ettei Bayerin tarvitse merkitä glyfosaattipakkaukseen tietoa syöpävaarasta. Tuomari katsoi, ettei tästä ole riittävästi tieteellistä näyttöä.

Bayer zurrt Einigung mit Glyphosat-Klägern fest

Lue lisää

Presidentin kanslia vahvistaa tiedon: Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat aseriisunnasta huomenna Helsingissä

Videosovellus Tiktok räätälöi Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen Oraclen ja Walmartin kanssa

Kiinan ja USA:n kauppataisto otti uusia kierroksia – Kiina ilmoitti uudesta pakotemekanismista

Yhdysvallat kieltää Tiktokin ja Wechatin sunnuntaista lukien