Koronan tuomat työvoimahuolet eivät kutistaneet puutarhakasvien viljelyaloja - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Koronan tuomat työvoimahuolet eivät kutistaneet puutarhakasvien viljelyaloja

Sadonkorjuu riippuu paljon tilan koosta ja tuotantosuunnasta.
Pasi Leino
Huolet työvoiman saatavuudesta eivät näytä vaikuttaneen puutarhakasvien viljelyaloihin, kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Porkkanan viljelyala on aavistuksen pienentynyt viime vuodesta.

Keväällä arvioitiin, että puutarhakasvien pinta-alat voivat pienentyä koronapandemian aiheuttamien kausityövoiman saanti ongelmien takia.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan pinta-aloissa ei kuitenkaan ole nähtävissä merkittäviä muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Tiedot perustuvat avomaakasvien osalta viljelijöiden päätukihaun yhteydessä ilmoittamiin viljelyaloihin. Kasvihuonepinta-alat pohjautuvat kasvihuonetukihakuun.

Kasvihuoneissa tomaatin ala kasvaa, vaikka yritysten määrä väheni. Kasvihuonekurkun ala säilyi yrittäjien vähenemisestä huolimatta ennallaan.

Pinta-alallisesti suurin avomaan puutarhakasvi on tarhaherne, jota on kylvetty tänä vuonna 5 519 hehtaaria eli 343 hehtaaria viimevuotista enemmän.

Porkkana-alan vähenemine menee luontaisen vuosivaihtelun piikkiin.

Mansikka-alaa on tänä vuonna ilmoitettu edellisvuotta enemmän. Sen sijaan vadelma-ala hieman väheni.

"Sekä mansikan että vadelman viljelyssä on menossa voimakas viljelytekninen harppaus. Yhä useampi alkukevään ja loppusyksyn marja tulee kausitunneleista", yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Lukesta kertoo.

Saadaanko sato korjattua? Sadonkorjuu riippuu paljon tilan koosta ja tuotantosuunnasta, Lukesta todetaan.

Kylvettävillä ja koneella korjattavilla kasveilla, esimerkiksi porkkanalla, työvoiman tarve on vähäisempi kuin paljon käsipareja vaativilla kasveilla kuten mansikalla.

Kasvihuonepuolella vakituisesti palkatun työvoiman osuus on suurempi kuin avomaatuotannossa, joten työvoiman saatavuuden haasteet ovat vähäisemmät.

Lopullisen sadon määrään ja laatuun sekä myös hintaan vaikuttavat suuresti kasvukauden sääolot sekä kuinka sato saadaan korjattua ja markkinoitua.

Lue myös:

Kausityövoima on suurin huoli maataloudessa koronavirusepidemian aikana

Kausityövoimavajeeseen merkittävä helpotus - Marko Mäki-Hakola paljastaa: Jopa kymmenen charterlentoa tulossa Suomeen lähipäivinä

Lue lisää

Märkien kohteiden puunkorjuun suunnitteluun apua – uusi digitaalinen kosteuskartta kertoo kantavuudeltaan heikot alueet

Loimaan pelloilla kirjavaa kasvustoa – heinäkuun sade sai alkukesän juroneen kevätviljan pensomaan ja antoi rikkakasveille virtaa

Viljojen runsas jälkiversonta venyttää puintikautta – Satonäkymät ovat poikkeuksellisen vaihtelevia

Sateet verottivat mansikkasatoa kaksi miljoonaa kiloa – herukoita tulossa hyvin