Video: Ylämaankarjalauma karussa jo toista viikkoa Jäppilässä – "Niillä on siellä kaikki hyvin, syötävää riittää ja vettä tulee taivaalta" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Video: Ylämaankarjalauma karussa jo toista viikkoa Jäppilässä – "Niillä on siellä kaikki hyvin, syötävää riittää ja vettä tulee taivaalta"

Yhdestätoista karkulaisesta kuusi on jo saatu kiinni, ja loppujenkin olinpaikka on tiedossa. Seuraavaksi sarvipäät yritetään houkutella häkkiin ruuan avulla.

Jäppiläläisen Esko Rissasen ylämaankarjalauma karkasi aitauksestaan puolitoista viikkoa sitten sunnuntaina, kun naapurin hevonen ja poni säikäyttivät itse laitumelta karatessaan karvaturrit ja särkivät niiden aidan. Laumaan kuului kymmenen hiehoa ja lauman johtajana vanha lehmä.

"Neljästä hiehosta saatiin jo parin tunnin päästä havainto. Ne olivat juosseet metsän läpi neljän kilometrin päähän naapurikylään. Laumassa olikin viis hiehoa, joita sitten yritettiin maanantaina aidata isolle alalle metsää, mutta se ei onnistunut. Sitten koirat ajoivat sen lauman jonnekin", Rissanen kertaa tapahtumia.

"Tiistai-iltana neljän eläimen lauma löytyi parin kilometrin päästä ihan vastakkaisesta suunnasta. Ne saatiin rauhoittumaan sinne ja otettua kiinni. Tässä ryhmässä oli myös laumanjohtaja mukana".

Laumanjohtajalehmä vietiin häkkiin lauman pakopaikalle. Muut kiinni saadut hiehot vietiin toiselle laitumelle.

Kaksi hiehoista oli lähtenyt seikkailemaan omillaan, eivätkä kuuluneet kumpaankaan laumaan. Niistä tuli havaintoja sieltä täältä, kunnes ensin sunnuntaina yksi, ja tiistaiaamuksi toinen hiehoista löysi kotiin laumajohtajan luokse.

Nämä hiehot ovat nyt aidassa, mutta häkkiin niitä ei ole yhtä aikaa vielä saatu. Kun näin käy niin nekin siirretään uudelle laitumelle muiden kiinnisaatujen kanssa.

Aiemmin koirien häätyyttämä viiden hiehon lauma havaittiin riistakameralla uudestaan viime viikon torstaina. Rissanen pääsi näköetäisyydelle eläimistä toissapäivänä ja on siitä asti ruokkinut niitä avonaisessa häkissä.

"Se on semmoinen banaaninmuotoinen häkki josta on molemmat päät auki, että ne tottuvat käymään siellä. Kunhan opitaan eläinten rytmi, niin voidaan laittaa mennessä toinen pää kiinni ja sulkea häkki sitten kunhan eläimet ovat sisällä", Rissanen selittää operaatiota.

Eläimet ovat nyt asettuneet kahden tien välissä olevalle metsäkaistaleelle, jossa ne ovat pysyneet muutamien satojen metrien alueella.

"Hätäilemällä ei nyt kannata pilata asiaa. Lauma on onneksi asettunut hyvin syrjäiselle alueelle, niin on parempi että ne pysyvät nyt siellä, kuin että ne lähtisivät tielle säntäilemään", Rissanen sanoo.

Sarvipäillä ei hänen mukaansa ole luonnossa hätää, sillä ne löytävät syötävää luonnosta ja viime päivien sateet ovat tarjonneet myös juotavaa. Samalla alueella riistakameraan on tallentunut myös hirviä vasoineen ja kauriita, joten petojenkaan ei pitäisi karkulaisia piinata.

Ihmisille hiehot ovat vaarattomia. Hieman normaaleja nautoja pienemmät eläimet ovat tottuneet ihmiseen sen verran, etteivät säiky niitä. Rissanen on itse päässyt eläimistä muutaman metrin päähän. Karkumatka on kuitenkin saanut ne sen verran aroiksi, etteivät ne anna ottaa itseään kiinni.

"Eivät ne ole ollenkaan aggressiivisia ihmistä kohtaan, ainoa riski olisi jos niihin autolla törmäisi", Rissanen selittää.

Metsässä majailu ei liene myöskään naudoille kovinkaan suuri sokki, sillä ne asuvat normaalistikin laitumella ympäri vuoden.

"Katoksethan niillä on, mutta ei ne käy siellä kun kuivituksen yhteydessä katsomassa että tuliko ruokaa."

Normaalisti naudat pysyvät Rissasen mukaan sähköaidassa hyvin. Vaikka hyväkuntoinen eläin pääseekin ulos tarhasta kuin tarhasta halutessaan, pysyvät ne normaalioloissa aidan sisäpuolella tyytyväisinä.

Laidun, josta karkurit nyt lähtivät livohkaan, oli kooltaan kolme ja puoli hehtaaria, jonka lisäksi aitaukseen jäi myös metsäkaistale säänsuojaksi. Rissanen epäileekin, etteivät naudat olisi karanneet nytkään, jos aitaa ei olisi rikottu valmiiksi ennen villiintymistä.

Lue lisää

Jäppilässä karanneet naudat saatiin kaikki kotiin – vanhan lehmän johtaman lauman viimeiseksi karkulaiseksi jäänyt hieho pyrki itsekin jo takaisin

Länsi-Savo: Osa Pieksämäellä karanneista naudoista saatiin kiinni – mutta vain hetkeksi

Suomi on nurmituotannon suurmaa – silti kansallinen nurmitutkimus ei riitä kattamaan tiedon tarvetta

Karjankasvattajasta tarinankertojaksi – "Mikään ole ihanampaa, kuin nähdä se valtava elämän voima, joka nostaa vastasyntyneen vasikan jaloilleen minuuteissa"