Sudet tappoivat kolmekymmentä lammasta Kalajoella – jättivät saaliinsa metsään kitumaan - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Sudet tappoivat kolmekymmentä lammasta Kalajoella – jättivät saaliinsa metsään kitumaan

Tapahtumapaikalta oli lähimpään taloon matkaa vain puolisen kilometriä.
Timo Heikkilä
Kuolleita ja kuolettavasti haavoittuneita lampaita löytyy pitkin metsälaidunta. Sudet ajoivat lampaat erilleen laumasta.

Kahden suden hyökkäys johti yli kolmenkymmenen lampaan kuolemaan Kalajoella. Lampaista yksitoista löydettiin kuolleena, muiden saamat vammat olivat niin vaikeita, että eläinlääkäri määräsi lampaat lopetettavaksi.

”Jälkihavaintojen ja lampaiden vammojen perusteella voisi arvioida, että susipari on tehnyt useamman hyökkäyksen lammaskatraan kimppuun viime keskiviikon ja sunnuntain vastaisen yön välillä,” paikallisen metsästysseuran jäsen Mika Ängeslevä sanoo.

Lampaat laidunsivat Kalajoen suulla noin 35 hehtaarin hirviaidatulla metsälaitumella luonnonhoitotöissä. Alueen läheisyydessä on useita loma-asuntoja, teollisuuslaitos ja lähimpään taloon on matkaa vain viisisataa metriä.

Lampurin isän Timo Heikkilän mukaan sudet tappoivat laitumen laiduntavasta laumasta reilun kolmanneksen. Lisää vahinkoja tullaan todennäköisesti vielä näkemään, sillä monen vielä elävän lampaan vammat ovat vakavia ja tulehdusherkkiä.

"Vahingon ymmärtäisi, jos tapetut lampaat olisi syöty, mutta ei, raatelun jälkeen lampaat jätettiin sellaisenaan metsään kitumaan," Heikkilä puuskahtaa.

Hyökkäys paljastui, kun paikallista kalastajaa ui lauantaiaamuna merellä vastaan pelästynyt lammas. Karkulaisesta lampuri ja paikallinen metsästysseura osasi aavistaa asioiden olevan pielessä. Tarkistuskierroksella lammashaasta alkoi löytyä yksinäisiä raadeltuja ja kuolleita lampaita.

Metsästäjien arvion mukaan paikalla olleista susista toinen oli nuori, jälkien perusteella toinen jo aikuinen. Heikkilän mielestä häirikkösusiin tulisi myöntää kaatolupa. "Alueella on paljon lampaita metsälaitumilla, petojen siirtely siirtää ongelman vain toisaalle".

Susien tällä erää viimeinen esiintyminen havaittiin sunnuntaina aamuyöstä. Heikkilä oli vartioimassa viikonlopun aikana kokoon saatua laumaa, kun metsästä kuului kahahdus. Lampaat joutuivat uudestaan paniikin valtaan. Paikalle ilmestyi kuitenkin vain yksinäinen lammas tuoreen veren peitossa.

Lue lisää

Valvontaeläinlääkäri: Koirasusiin liittyvä sääntely kaipaa kohennusta – "Eläimet pitäisi olla tunnistusmerkittyjä, rekisteröityjä ja polveutumistiedot selvillä"

Laittoman koirasusikasvatuksen epäillään jatkuvan Lopella – paikkakuntalaiset toivovat pikaisia toimenpiteitä, Hämeen ely-keskus selvittää asiaa

Riistakamera tallensi tilanteen Nivalassa: Hirviemä yrittää suojata kaksosvasoja susilta

Lukijalta: Virossa sudet pysyvät metsissä ja kansa on tyytyväinen, vaikka susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna