Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Neljä viljankuivuria palanut lyhyen ajan sisällä Varsinais-Suomessa

Pelastuslaitos varoittaa paloriskistä ja muistuttaa kuivureiden puhdistamisen tärkeydestä.
Markku Pulkkinen
Kuivuripaloja on eniten heti kuivauskauden alussa, kun lähes vuoden seisoneita kuivaamoja käynnistetään. Kuvan kuivuri ei liity paloihin.

Varsinais-Suomessa on palanut tällä viikolla neljä viljankuivuria. Syttymissyitä ei vielä tiedetä, mutta pelastuslaitos muistuttaa kuivureiden puhdistamisesta ja huolloista.

Palveleva palotarkastaja Jaripetri Kinnunen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota kuivureihin kuivauskauden alkaessa, mutta kuntoa ja toimintaa on syytä tarkkailla koko käyttökauden ajan.

Lääkkeet paloriskien vähentämiseksi ovat tuttuja.

Ennen kuivauskauden alkua tulisi tarkastaa viljankuivurin sähkölaitteet ja johdot sekä viljankuivurin lämpölaitteen ja sen savu- ja yhdyshormien kunto ja puhtaus.

Öljylämmityslaitteistoiden ja sähköjen korjaustöitä saa tehdä kuitenkin ainoastaan ammattilainen.

Elevaattorien hihnojen ja kiilahihnojen kireys ja kunto tulisi myös tarkastaa. Kinnunen sanoo.

Suositeltavaa on, että nuohooja tekee poistoilmakanavan puhdistuksen nuohouksen yhteydessä. Myös automatiikkaan nojaavia turvalaitteita, kuten käynti- ja ylikuumenemisvahteja, on käytössä paljon. Näiden turvalaitteiden toimivuus olisi myös tarpeellista tarkastaa säännöllisesti.

Ylimääräiset palavat materiaalit pitäisi poistaa kuivurista ja kuivurin tulisi olla mahdollisimman pölytön. Alkusammutuskalustoa tulee olla käden ulottuvilla riittävästi.

Viljankuivurien syttymissyitä on Kinnusen mukaan kartoitettu Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja valtakunnallisen palontutkintaverkoston yhteistyössä tekemässä Viljankuivaamopalot 2017 -selvityksessä.

Selvityksen mukaan kahdessa kolmesta vuonna 2017 syttyneestä viljankuivurin tulipalosta syttymissyy oli sama.

Syynä oli kipinän tai liekin pääseminen viljankuivurin epäpuhtaaseen poistoilmakanavaan laitteiston vikaantumisen takia, jolloin epäpuhtaudet syttyivät palamaan. Kekäleitä voi syntyä lämmönvaihtimesta irronneesta ruosteesta tai lämmönvaihtimeen päässeistä viljan jyvistä.

Lue lisää

Uusimaa jää työllisyyskehityksessä jälkeen muuta Suomea

Mihin Suomen maakunnat käyttävät EU:n aluekehitysvaransa? Seuraava rakennerahastokausi alkaa marraskuun alussa

Yle uutiset: Maastoa paloi Sodankylässä, Kittilässä ja Kolarissa

Yle uutiset: Varsinais-Suomen pelloille haettiin kipsikäsittelyä 7000 peltohehtaarin edestä – hakua jatketaan, sillä sateinen kevät viivästytti kylvöjä