Atrian Juha Gröhn Saksan ASF-löydöksestä: "Kun sianlihan maailmanlaajuisessa markkinassa on jossain häiriö, se ei ole hyvä kellekään" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Atrian Juha Gröhn Saksan ASF-löydöksestä: "Kun sianlihan maailmanlaajuisessa markkinassa on jossain häiriö, se ei ole hyvä kellekään"

Gröhnin mukaan vaikutuksia markkinaan aletaan nähdä kunnolla vasta ensi viikolla.
Kari Salonen
Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn ei haluaisi olla saksalaisten kollegojen paikalla nyt. "Tämä on semmoinen päivä, jota ei toivoisi kellekään. Mutta ei siellä auta kuin alkaa järjestellä asioita."

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhnin mukaan uutinen afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisestä Saksaan on koko alalle yksinomaan synkkä tieto.

"Tätä on pitkään pelätty, ja toivottu, ettei tätä päivää ja uutista koskaan tulisi", Gröhn totesi torstaina aamupäivällä.

ASF:n löytyminen Saksasta merkitsee väistämättä häiriötä koko maailman laajuiseen sianlihan markkinaan. "Kun siinä markkinassa on jossain häiriö, se ei ole hyvä kellekään. En muista yhtään mahdollisuutta näistä tapauksista tulleen."

Atria seuraa nyt tunti tunnilta, miten Saksan ASF-uutinen vaikuttaa yhtiön markkinaan Suomessa ja ulkomailla. Toistaiseksi vaikutuksia ei vielä ole havaittavissa.

"Spekulaatioita on ilmoilla paljon, mutta kunnolla vaikutukset alkavat näkyä varmaan vasta ensi viikolla, ja parin viikon kuluessa tiedetään enemmän", Gröhn sanoo.

Gröhn toteaa vielä, että ASF:n kaltainen isku olisi saanut jäädä tulematta alalle, joka on jo taistellut rajusti koronaviruksen kanssa.

"Tämä on semmoinen päivä, jota ei toivoisi kellekään. Mutta ei siellä auta kuin alkaa järjestellä asioita, seurata viranomaisten ohjeita ja laittaa pakettia nippuun."

Saksan tilanne nostaa mieleen myös kotimaan sikatilojen tautisuojauksen tärkeyden. "Suomessa turvatoimet ovat onneksi toimineet hyvin. Mutta villisikakannan kasvu huolettaa."

Lue myös: Saksassa ensimmäinen afrikkalainen sikarutto -epäily – näytteet Brandenburgista löydetystä villisiasta on toimitettu tutkittavaksi

Lue lisää

Markkinakatsaus: Maidontuotannon niukentuminen Euroopassa on korottanut hintoja

Afrikkalainen sikarutto leviää Saksassa – viisi uutta löydöstä varmistettu ja lisää tutkitaan

Teurastamoille alkoi tulla välittömästi kyselyitä sianlihasta Aasiasta – Saksan ASF-kriisi ohjaa kysyntää muiden maiden lihantoimittajille

Keskustan kansanedustaja vaatii sianlihantuonnin lopettamista afrikkalaisen sikaruton vaivaamista maista