Maatalous

Saksassa ensimmäinen afrikkalainen sikarutto -epäily – näytteet Brandenburgista löydetystä villisiasta on toimitettu tutkittavaksi

Epäilty tapaus löytyi Spree-Neißen kunnasta Brandenburgin osavaltiosta, joitakin kilometrejä Saksan ja Puolan rajalta.
Petteri Kivimäki
Kuvan villisika ei liity tapaukseen.

Saksassa tutkitaan mahdollista ensimmäistä afrikkalaista sikarutto (ASF) -tapausta. Saksalaislehti Tagesschaun mukaan epäilty kuollut villisika on toimitettu Brandenburgista Friedrich-Loeffler-Institutiin tutkittavaksi. Asiasta tiedottaa paikallisministeriö.

Villisian raato löytyi Spree-Neiße-kunnasta Brandenburgin osavaltiosta, joitakin kilometrejä Saksan ja Puolan rajalta. Eläimestä otettuja koepaloja tutkitaan parhaillaan instituutissa. Ministeri Julia Klöcknerin on tarkoitus kertoa tuloksista tänään.

Saksalaisviranomaisten mukaan nyt odotetaan tuloksia. Kriisitoimet on käynnistetty ja ensimmäisiin suojaustoimiin ollaan ryhtymässä.

Afrikkalainen sikarutto on yksi vaarallisimmista sikojen ja villisikojen taudeista. Sitä aiheuttava virus leviää eritteiden kuten veren ja lannan mukana. Tautiin ei ole hoitokeinoa eikä rokotetta. Kun tauti leviää sikalaan, sen kaikki eläimet tapetaan ja ruhot hävitetään. Näin toimitaan, jotta tauti ei pääse leviämään.

EU-säädösten mukaan tautisikalan ympärille asetetaan vyöhykkeitä, jotka rajoittavat muun muassa sikojen kuljetuksia. Rajoitusalueilta ei saa tuoda sikojen tai villisikojen lihasta valmistettuja elintarvikkeita.

Virus voi levitä myös ihmisten mukana esimerkiksi metsästysmuistojen tai sairaiden sikojen tai villisikojen lihasta tehtyjen elintarvikkeiden mukana.

Suomessa afrikkalaista sikaruttoa ei toistaiseksi ole todettu. Riskinä on, että tauti leviää Suomeen itärajan yli kulkevien villisikojen mukana.

Tagesshaun alkuperäinen uutinen

Lue myös:

Afrikkalaista sikaruttoa todettu jälleen sikaloissa eri puolilla Eurooppaa – Puolassa 10 uutta tapausta viikossa

Puolan ASF-tilanne jatkaa pahenemistaan – maan länsiosassa tautia todettu neljällä tilalla ja tuhansilla villisioilla

Uutista täydennetty 10.9. klo 9:07 yleisillä tiedoilla afrikkalaisesta sikarutosta

Lue lisää

Elävänä pyytävä aitaus on villisikojen metsästyksessä keino muiden joukossa – "Suurien saaliiden toivossa aitaustalkoisiin ei kannata ryhtyä"

Villisikasaaliista jopa lähes puolet kaadettu koirajahdissa tänä syksynä – koko maan saalismäärä on merkittävästi suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan

Aita ympärillä ja tapporahaa – Saksassa villisiat hävitetään afrikkalaisen sikaruton saastuttamalta alueelta

EU:n sianlihamarkkinat kriisiytymässä koronan ja ASF:n takia