Viime talvi oli otollinen villisikojen lisääntymiselle, mutta toistaiseksi kannan kokoa on vaikea arvioida - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Viime talvi oli otollinen villisikojen lisääntymiselle, mutta toistaiseksi kannan kokoa on vaikea arvioida

Villisikakannasta saadaan yleensä lisää tietoa hirvijahdin alkaessa lokakuun puolivälissä.
Suomessa kaadettiin viime metsästyskaudella 33 villisikaa enemmän kuin edellisellä kaudella.

Suomessa kaadettiin viime metsästyskaudella 33 villisikaa enemmän kuin edellisellä kaudella. Silti villisikakannassa ei tiettävästi ole tapahtunut mittavia muutoksia. Lumettomalla kaudella kantaa on kuitenkin vaikea arvioida, joten tiedot perustuvat paljolti viime talveen.

"Yleensä tietoa kannasta saadaan hyvin, kun hirvijahti koirien kanssa alkaa lokakuun puolivälissä", toteaa riistasuunnittelija Ohto Salo Etelä-Savon riistakeskuksesta.

Salo arvioi, että saalismäärien kasvu antaa viitteitä kannan jonkinlaisesta kasvusta. Toisaalta alueilla, joilla villisikoja on vähän, metsästys on vasta oikeastaan alkanut ja yksittäiset villisikalaumat voivat vaikuttaa lukuihin paljonkin.

Viime talvi oli vähäluminen ja siten otollinen villisian lisääntymiselle. On siis mahdollista, että metsissä lymyää aiempaa suurempi kanta. Talven tullen villisikoja havaitaan usein myös peurojen ruokintapaikoilla.

"Syksy näyttää tilanteen, mutta näillä tiedoilla ei näyttäisi mitään mahdotonta ryöpsähdystä olevan."

Suomen riistakeskusten tilastojen mukaan villisikojen saalismäärät ovat viimeksi kuluneen metsästysvuoden aikana kasvaneet Kaakkois-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa, Etelä-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Kaikkiaan Suomessa ammuttiin 889 villisikaa metsästyskaudella 2018–2019. Kaudella 2019–2020 saalis oli 922 villisikaa. "Metsästäjät ovat aika hyvin vihkiytyneet kannan rajoittamiseen", Salo toteaa.

Lue lisää

Katso vinkit herkullisen kyyhkyaterian valmistukseen – folion sisään lihoja ei pidä kietoa paistamisen jälkeen

Saksa valjastaa metsästyskoirat villisikaruhojen jäljittämiseen

Markkinakatsaus: Maidontuotannon niukentuminen Euroopassa on korottanut hintoja

Katso eräohjelmasta vinkit klassisen alkuruuan tartarin valmistukseen valkohäntäpeuran sisäpaistista ja vieraile Kainuussa Korpinaisten jänisjahdissa