Maatalous

Matti Lappalaisen elämäntyö katosi tulimereen – video näyttää tulen hurjan tuhovoiman

Pohjolan Jyväjemmarin siementoimitukset jatkuvat ainakin tulevana talvena entisellään, jatkoa mietitään tarkkaan.

Kiuruvetinen Matti Lappalainen oli viime maanantai-iltana puimassa, kun vaimo soitti: Kuivuri palaa!

Iso kuivaamo roihusi tulimerenä. Kaikki tuhoutui kivijalkaan saakka, kuivurin lisäksi pakkaamorakennus, lajittelijat, peittauskoneet, vaa'at, imurit ja säkityskoneet.

Rakennuksen läpi oli 22 vuoden aikana kulkenut arviolta 60 miljoonaa kiloa sertifioitua siementä.

Tässä vaiheessa ei ole varmuutta, mistä palo lähti. Kuivurin uuni oli joka tapauksessa kunnossa.

"Esipuhdistajan veivät mukanaan, sieltä palon ilmeisesti epäillään lähteneen liikkeelle", Lappalainen kertoo. "Se on niin yksinkertainen laite, että sitä nyt vähiten osaisi epäillä."

Palossa häipyi taivaan tuuliin myös 200 tonnia viljansiementä ja oma 21 tonnin timotein siemensato. Ne ovat onneksi vain pieni osa Pohjolan Jyväjemmarin vuotuisesta toimitusmäärästä.

Vakuutukset olivat viimeisen päälle kunnossa, Lappalainen kertoo. "Tiesimme, että jos jotakin tällaista tapahtuu, se on talosta lähtö, jos vakuutuksia ei ole."

"Olen ollut ennenkin tyytyväinen Lähi-Tapiolan toimintaan ja luotan heihin."

Lappalainen kertoo tuttavan kanssa päätyneensä lopputulokseen: "Hyvä, että tämä sattui minulle, koska minun psyykettäni tällainen asia ei heiluta."

"Olen kokenut paljon pahempaakin: neljä vuotta sitten oli kuolemansyyntutkinta – kaveri jäi peräkärryn alle, ja itse ajoin."

Tämän kauden ajan Pohjolan Jyväjemmari Oy:n toiminta jatkuu entisellään, Lappalainen rauhoittelee asiakkaita.

"Toiminta jatkuu aivan normaalisti. Siemenet vain pakataan muualla ja toimitetaan sitten meille ja edelleen asiakkaille."

Sen jälkeisestä ajasta ei vielä ole varmuutta.

Lappalainen on jo pitkään miettinyt, kannattaako siemenbisneksessä kilpailla kahden ison ulkomaisen toimijan kanssa.

"Kiuruvedellä on suurin mahdollinen rikos, jos erehtyy ostamaan Arlan maitopurkin. Mutta ulkomaista siementä voi kyllä ostaa."

Lappalainen toteaa, että hänellä olisi vielä vaikka kuinka paljon virtaa. Eläkeikään on kahdeksan vuotta.

"Jos lähden palkkatöihin, saan aikanaan paremman eläkkeen. Ja uskon, että töitä löytyy, sillä tunnen koko siemenalan kuin omat taskuni."

Jatkaminen toisaalta houkuttaa, toisaalta ei.

"Jos lähden tekemään velkaa alalle, jossa on kova kilpailu, pahimmillaan edessä on konkurssi ja olen ihan tyhjätasku, kun pitäisi eläkkeelle jäädä."

Toisaalta 30 vuoden aikana on muodostunut hyviä asiakassuhteita. "Olen oppinut tuntemaan ihmiset ja pitämään heistä. Ei se alasajaminen siis ole ykkösvaihtoehto."

Lue lisää

Poltatko kynttilää jääkaapissa tai muuten koitat kylmäsavustaa omatekoisilla virityksillä – ei kannattaisi, viritykset ovat aiheuttaneet jo miljoonien eurojen vahingot

Katso tunteellinen video talon kohtalosta: Maallemuuttaneen pariskunnan vanha hirsitalo paloi – etsivät nyt tilalle toista vanhaa hirsirunkoa

Lunawoodin tehtaalla paloi rimoituslaitos Kaskisissa

Talonraunio palaa yksin Koskenpäällä – Päivystävä palomestari tiukkana: "Älä polta luvatta kiinteistöäsi, äläkä jätä kytevää rakennusta valvomatta!"