Maatalous

Yhdysvaltojen viljelijät seisovat Trumpin takana – kolme neljästä aikoo äänestää häntä

Kysely kertoo Trumpin aseman vahvis­tuneen viljelijöiden keskuudessa huolimatta kauppa­sotien tuomista vaikeuksista.
Jukka Pasonen

Kolme neljäsosaa yhdysvaltalaisista maanviljelijöistä aikoo äänestää presidentti Donald Trumpin puolesta tulevissa marraskuun presidentinvaaleissa huolimatta kaupan häiriöistä, romahtavista viljan hinnoista ja kasvavista maatilojen konkursseista.

Yhdysvaltalaisen Farm Futures -lehden kyselyssä 75 prosenttia viljelijöistä kertoi äänestävänsä Trumpia, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Trumpin kannatus on jopa vahvistunut. Kiinan kauppasoan alkamisen jälkeen 2018 kannatus vajosi 60 prosenttiin. Vuosi sitten vastaavassa kyselyssä Trumpin kannattajiksi ilmoittautui 66 prosenttia viljelijöistä.

Kysely tehtiin sähköpostilla ja siihen saatiin 1 044 vastausta.

”Ei ole mikään salaisuus, että presidentti Donald Trumpin ja amerikkalaisten maanviljelijöiden välillä on läheinen suhde ja siteet voivat vain kasvaa epävarmuuden ja maailman kaoottisuuden myötä", arvioi politiikan toimittaja Jacqui Fatka Farm Futuresta.

Fatka julkaisee blogia, jossa hän seuraa Trumpin poliittisia päätöksiä.

Trump lupasi ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja ”kuivata suon” ja puuttua sääntelyyn, mikä sai vastakaikua alan yrityksissä ja tuottajissa. 64 prosenttia viljelijöistä äänesti Trumpia ja 31 prosenttia Hilary Clintonia.

Farm Futures kysyi ennen vuoden 2016 vaaleja lukijoilta, mikä oli tärkeintä presidentinvaaleissa. Ylivoimaisesti eniten oltiin huolissaan Washingtonin eli Barack Obaman hallituksen toimintatavoista.

Nyt kysyttiin samaa. Washingtonin tekemiset huolettavat edelleen, mutta ykkösmurheeksi kiilasi nyt talous ja sen hidas elpyminen.

Viljelijät ovat huolissaan pandemiasta ja Kiinan kanssa käytävästä kauppasodasta. He näyttävät antavan presidentille luvan toimia ohi demokraattien johtaman kongressin tai mahdollisen valkoisen talon, Fatka arvioi.

”On selvää, että presidentti Trump on kyennyt keventämään hallinnollista taakkaa, mille on löytynyt vastakaikua maaseudulta. ”Esimerkkeinä Fatka mainitsee vesiensuojelun, ympäristölainsäädännön ja muun muassa luomukarjatalouden sääntelyn.

Kauppapolitiikassa tulokset ovat kirjavia. Maatalouden kannattavuus riippuu viennistä.

Ensimmäisten viikkojensa aikana Trump vetäytyi Tyynenmeren alueen kumppanuudesta. Häntä pyydettiin tekemään sama Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen (Nafta) kanssa. Sen sijaan hän käytti suuren osan seuraavista kolmesta vuodesta neuvottelemalla uuden kauppasopimuksen Meksikon ja Kanadan kanssa ja tekemällä maatalouttakin koskevat sopimukset Japanin ja Etelä-Korean kanssa.

Kauppasota Kiinan kanssa alkoi, kun Trump asetti tullit kiinalaisille tuotteille väitettyjen epäterveiden kauppatapojen takia.

Kiinan viimeaikaiset suuret hyödykehankinnat niin sanottujen vaiheen yksi ostositoumusten täyttämiseksi ovat herättäneet toivoa riidan lopettamisesta.

Maaliskuussa 2020 julkaistussa Farm Futures -kyselyssä 76 prosenttia vastaajista katsoi, että Trumpin asettamat tullit ovat eduksi pitkällä aikavälillä.

”Maanviljelijät ovat selvästi kärsivällisiä Trumpin ulkopolitiikan hoitamiseen ja toivovat pitkän aikavälin hyötyjä lyhyt-aikaisten haittojen jälkeen, Fatka toteaa.

Kyselyssä Trump sai viljelijöiltä parhaat arvosanat maatalouden, sisäasioiden ja ulkopolitiikan hoidosta.

Luvut ovat parantuneet kautta linjan kahden vuoden takaisesta kyselystä. Nyt 67 prosenttia viljelijöistä pitää Trumpin maatalouslinjauksia hyvinä, kun kaksi vuotta sitten heitä oli 47 prosenttia. Ulkopolitiikka tyydyttää 63 prosenttia vastaajista.

”Viljelijät eivät ehkä tienneet, mitä he saivat Trumpin kanssa neljä vuotta sitten, mutta kysely vahvistaa, että he ovat kokeneet myönteisenä saamansa”, Fatka sanoo.

Onko maatilojen äänillä merkitystä marraskuun vaaleissa? Viljelijöitä on vain kaksi prosenttia väestöstä.

Fatkan mielestä on. Jopa syvällä maaseudulla, missä viljelijöiden kanssa samanhenkisiä löytyy tilan porttien ulkopuolella, Trumpin saamaa tukea on tärkeä seurata vaalien loppumetreillä.

Jukka Pasonen
Viljelijät ovat tyytyväisiä Donald Trumpin presidenttikauteen ja kolme viljelijää neljästä äänestäisi häntä toiselle kaudelle, jos vaalit pidettäisiin nyt. Tulos perustuu Farm Future -lehden kyselyyn.
Lue lisää

Kaunein kiitos kirjailija Mikko Välttilälle

Trump yhä farmareiden suosikki

Verotiedot julkaistaan tänä vuonna päivää aikaisemmin kuin ilmoitettiin, taustalla USA:n presidentinvaalit

Presidentti Obama: Trump ei ole koskaan ottanut tehtäväänsä vakavasti – Trump kuvaili Obamaa kamalaksi ja hyödyttömäksi