Maatalous

Saksasta löytyi kymmeniä kuolleita ja sairaita villisikoja drone-kuvista – sairaat eläimet ovat erittäin aggressivisia

Kriisi on ajanut Saksan sikaketjun ahtaalle, kun vienti EU:n ulkopuolelle pysähtyi ja koronan takia teurastuksetkin ovat hidastuneet.
Jukka Pasonen
Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään Saksassa.

Saksan afrikkalainen sikarutto (ASF) -epidemia paisuu. Oder-joen saarelta on löydetty jopa kolmekymmentä sairasta tai kuollutta villisikaa, kun sikaruton toista ydinalueetta on haravoitu läpi, Agrarheute -lehti kertoi lauantaina.

Samalta alueelta Bleyenin kaupungin läheltä löydettiin runsas viikko siten afrikkalaiseen sikaruttoon kuollut villisika ja toinen tapaus varmistui viime torstaina.

Uusi löytöpaikka on Küstin-Kiezin lähellä. 45 kilometrin ydinaluetta on haravoitu 300 henkilön voimin maasta, ilmasta ja vedestä. Sairaat eläimet löydettiin perjantaina drone-kuvista. Puolet eläimistä oli kuollut ja puolet oli sairaita, viranomaiset tiedottivat.

Sairaita eläimiä seurataan etäältä, sillä eläimet ovat erittäin aggressivisia. Mukana on metsästäjiä suojelemassa etsijöitä. He eivät metsästä. Lisää kuolleita ruhoja tavattiin perjantaina.

Afrikkalainen sikarutto on vaarallinen villi- ja tuotantosioille, mutta on vaaraton ihmisille.

Saksan sikaruttoepidemia on sekoittanut EU:n lihamarkkinat ja sianlihan hinta laski edelleen viime viikolla.

EU:n tuottajat saivat viime viikolla keskimäärin 1,41 euroa kilolta, mutta suurissa tuottaja- ja vientimaissa hinta on painunut vielä 10 senttiä kilolta alemmas.

Myös Suomessa sikalaa pitävien tili ohenee, vaikka tuottajahinta on 25 senttiä eurooppalaisia virkaveljiä parempi. Edellisviikosta hinta aleni puolisen senttiä 1,66 euroon kilolta.

Suomi ja Ruotsi ovat omassa kastissaan sianlihamarkkinoilla ja tuottajahinnat ovat korkeampia kuin vuosi sitten. Saksassa hinnasta on häipynyt 30 prosenttia ja Puolassa, Hollannissa ja Belgiassa lähes saman verran vuodessa.

Saksan sikalat ovat ahtaalla. Tuottajahinta on ollut vain muutaman lyhyen jakson yhtä heikko viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana. Nyt pohjalla on oltu sikaruton löytymisestä lähtien eli kuukauden.

Saksan osuuskuntien kattojärjestö vetoaa maan johtoon, jotta teurastamot voisivat olla toiminnassa myös sunnuntaisin. Ilman sitä teurassumaa on vaikea hoitaa.

Koronan takia suljettuna ollut Tönniesin teurastamo Sögelissä avautuu maanantaina rajoitetusti ja tiukoin koronarajoittein. Päivittäin voidaan teurastaa 5 000 sikaa, kun tarve olisi ainakin nelinkertainen.

EU:n sikaketjua ravisteleva ASF-kriisi hyödyttää Atlantin takana Brasiliassa. Hintaennätyksiä rikotaan päivittäin, kun Kiina ostaa kaiken liikenevän lihan. Tuottajahinnat ovat jo reilusti korkeampia kuin EU:ssa.

Heuteagrar: ASP-Krise: Zahlreiche tote Wildschweine auf Oderinsel entdeckt

Lue myös: Afrikkalainen sikarutto leviää – video Saksan rajalta: kevyt verkkoaita ei sikoja pitele

Lue lisää

Sianlihan vienti Saksasta Kiinaan ja Koreaan pysähtyi heti

Copan Pesonen: Tšekin ja Belgian kokemukset osoittavat, että ASF:n leviäminen voidaan estää

Osuuskunnat Saksassa: Korona ja ASF ovat myrkyllinen yhdistelmä lihaketjulle

Afrikkalainen sikarutto 12 kilometrin päässä Saksan rajasta – Puola raportoi eilen 20 uutta löydöstä