Maatalous

Afrikkalainen sikarutto leviää – video Saksan rajalta: kevyt verkkoaita ei sikoja pitele

Saksan puolella on todettu villisioista 36 ASF-tartuntaa. Tautialueella maatalous seisoo taudin vuoksi, vaikka se ei ole sikaloihin levinnytkään.
Jarkko Sirkiä
Villisika on vauhtiin päästyään vahva eläin, jota eivät heppoiset aidat pitele. Tämä kuva on kotimaasta.

Afrikkalainen sikarutto leviää Saksan puolella villisioissa tasaisella tahdilla. Maanantaina Friedrich-Loeffler-Instituutti vahvisti, että 36. villisika oli saanut tartunnan. Instituutilla on Saksan maatalousministeriön käyttämä virallinen laboratorio.

Sioista yksi on kaadettu ja 35 löydetty kuolleina. Kaikki tapaukset ovat Brandenburgin osavaltiossa aidatun rajoitusalueen sisällä, vahvistaa myös Eläinten terveys ETT ry tiedotteessa tiistaina.

Metsästyskoirat valjastettiin villisikaruhojen jäljittämiseen viime keskiviikkona. Siinä vaiheessa vahvistettuja ASF-tapauksia oli 29.

Villisiat tulivat Saksan puolelle Puolasta. Sähköllä aidattu rajoitusalue sijaitsee aivan valtioiden rajan tuntumassa ja on kooltaan 150 neliökilometriä ja läpimitaltaan noin 60 kilometriä. Se on ETT:n tietojen mukaan rajattu vain kevyin, siirrettävin aidoin.

Puolan rajalla olevaa aitaa rakennetaan uudelleen niin, että matala sähköaita korvataan pysyvällä. Syytä siihen on, sillä nykyinen ohut verkkoaita ei hidasta villisikojen vauhtia, kuten oheinen viime keskiviikkona jaettu video osoittaa. Video on saksalaisen eläinterveysjärjestön animal-health-online.de -sivulta.

Tartunnan saaneista villisioista 27 on löydetty Neuzellen alueelta heti rajana toimivan Oder-joen länsipuolelta. Loput tartunnat saaneet villisiat on löydetty Neuzellen eteläisen naapurikunnan Schenkendöbernin alueelta.

Saksalaismedioiden mukaan ydinalue on rajattu nyt tiukemmin.

Alue on rauhoitettu liikenteeltä.

Osalle alueesta viljelijät pääsevät korjaamaan muun muassa peruna- ja viinisatoa. Sen sijaan maissin puinti ja sokerijuurikkaan nosto on koko alueella yhä seisoksissa.

Viljelijöille aiheutuu vielä suuremmat menetykset, kun alueen peltoja ei päästä kylvämään uutta satokautta varten.

Afrikkalainen sikarutto on tappava virustauti tuotantosioille ja villisioille, mutta vaaraton ihmisille. Saksassa ei ole toistaiseksi löydetty tautia sikaloista, mutta Puolassa virus on aiheuttanut sikaloille isot vahingot.

Berliinissä ilmestyvä Die Tagesspiegel kertoi lauantaina afrikkalaisen sikarunton vaikutuksista sadonkorjuuseen.

ETT:n tiedote

Lue lisää

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen tuotantosikaloihin hidastui – tapausten määrä väheni ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen

Suurvaltapolitiikan vaikutukset maatalousmarkkinoihin voivat tänä vuonna rauhoittua, korona ja ASF vaikuttavat edelleen

Afrikkalaisen sikaruton sorkanjäljet yhä lännempänä

Hintatilastot kertovat karusti, mitä afrikkalainen sikarutto voisi tehdä Suomenkin sikamarkkinoille