Maatalous

Entä jos kuluttaja olisi tuottajan kumppanina riskiä jakamassa? Tuottaja, vastaa yliopiston kyselyyn ja kerro, kiinnostaako!

Kumppanuusmaataloudessa tuottaja ja kuluttaja sopivat ruuan tuotannosta ja ostamisesta etukäteen.
Sari Gustafsson
Useimmat Suomessa perustetut kumppanuusmaataloushankkeet ovat olleet osuuskuntia.

Maailmalla moni pieni maatila turvaa kumppanuusmaatalouteen. Se on yksi tapa myydä tuotteita ilman välikäsiä.

Kumppanuusmaataloudessa tuottaja ja kuluttaja sopivat ruuan tuotannosta ja ostamisesta etukäteen. Tuottajan kumppanina voi olla myös esimerkiksi päiväkoti tai ravintola.

Kuluttaja sitoutuu ostamaan tietyn osan tilan sadosta tai muusta tuotannosta ja viljelijä tuottamaan sen. Yhdessä jaetaan riskiä siitä, että tuotannon määrä saattaa vaihdella esimerkiksi sään vuoksi. Toisaalta jaetaan myös onnistumisia.

Toimintaa suunnitellaan usein yhdessä, ja muutakin yhteistoimintaa voi olla.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti selvittää nyt verkkokyselyn avulla tuottajien kiinnostusta kumppanuusmaatalouteen.

Kysely on osa Kumakka – kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanketta. Sitä toteuttavat yhdessä Ruralia-instituutti ja Luomuliitto.

Kysely on auki tammikuun ajan. Siihen voi vastata nimettömänä tai nimellä.

Linkki kyselyyn

Lue myös: Käyttäjät tyytyväisiä foodhubiin – Palvelu yhdistää lähiruuasta kiinnostuneet kuluttajat ja tuottajat

Mikä ihmeen Foodhub? "Sitä kautta saan tuotteelle oikean hinnan"

Lue lisää

Kriisissä tarvitaan sopeutumiskykyä ja kumppanuutta

"Suomessa on hehtaarin kokoinen tila, jonka liikevaihto on 75 000 euroa" – tehomaatalous sen sijaan ei ole ollut tutkijan mukaan viljelijöille kannattavaa

Juurieritteet loukuttavat hiiltä maahiukkasten sisään

Käyttäjät tyytyväisiä foodhubiin – Palvelu yhdistää lähiruuasta kiinnostuneet kuluttajat ja tuottajat