Entä jos kuluttaja olisi tuottajan kumppanina riskiä jakamassa? Tuottaja, vastaa yliopiston kyselyyn ja kerro, kiinnostaako!
Kumppanuusmaataloudessa tuottaja ja kuluttaja sopivat ruuan tuotannosta ja ostamisesta etukäteen.
Useimmat Suomessa perustetut kumppanuusmaataloushankkeet ovat olleet osuuskuntia. Kuva: Sari GustafssonMaailmalla moni pieni maatila turvaa kumppanuusmaatalouteen. Se on yksi tapa myydä tuotteita ilman välikäsiä.
Kumppanuusmaataloudessa tuottaja ja kuluttaja sopivat ruuan tuotannosta ja ostamisesta etukäteen. Tuottajan kumppanina voi olla myös esimerkiksi päiväkoti tai ravintola.
Kuluttaja sitoutuu ostamaan tietyn osan tilan sadosta tai muusta tuotannosta ja viljelijä tuottamaan sen. Yhdessä jaetaan riskiä siitä, että tuotannon määrä saattaa vaihdella esimerkiksi sään vuoksi. Toisaalta jaetaan myös onnistumisia.
Toimintaa suunnitellaan usein yhdessä, ja muutakin yhteistoimintaa voi olla.
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti selvittää nyt verkkokyselyn avulla tuottajien kiinnostusta kumppanuusmaatalouteen.
Kysely on osa Kumakka – kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanketta. Sitä toteuttavat yhdessä Ruralia-instituutti ja Luomuliitto.
Kysely on auki tammikuun ajan. Siihen voi vastata nimettömänä tai nimellä.
Mikä ihmeen Foodhub? "Sitä kautta saan tuotteelle oikean hinnan"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
