Maatalous

Sokerileikettä tulee aiempaa enemmän tarjolle rehuksi nautakarjatiloille – Sucros ja Viljelijän Avena Berner yhteistyöhön leikkeen välityksessä

Leikkeen käyttöönotto voi vaatia esimerkiksi sopivan varastotilan rakentamista. Tuoreleikkeellä voi täydentää tai osin korvata säilörehua.
Sucros
Sokerijuurikasleikettä.

Viljelijän Avena Berner aloittaa sokerijuurikkaan tuoreleikkeen myynnin nautakarjatiloille. Leike on peräisin Sucroksen sokerintuotannosta.

Aiemmin iso osa Sucroksen sivutuotevirrasta on mennyt kuivattuna rehuteollisuuden käyttöön. Vain osa on toimitettu tuoreena karjatiloille.

Tuoreleikkeen ensi syksyn sadon myynti alkaa tulevana maanantaina. Säkylän sokeritehdas käynnistyy yleensä lokakuussa.

Ennakkomyynti avataan ajoissa, jotta tuottajat voivat miettiä rauhassa tuoreleikkeen käyttöä rehustuksessa ja ottamaan sen huomioon viljelysuunnitelmissa.

"Tuoreleikkeen saatavuus paranee nyt huomattavasti. Sitä on tarjolla enemmän ja useammalle", sanoo liiketoimintajohtaja Kalle Erkkola Viljelijän Avena Berneriltä.

Tuottaja voi tehdä nyt leikkeen hankinnasta kolmen vuoden sopimuksen takuuhinnalla ja vakiomäärällä. Hinnan kerrotaan nyt laskevan 20 prosenttia aiemmasta.

"Leikkeen käyttöönotto voi vaatia tiloilta toimenpiteitä esimerkiksi sopivan varastotilan järjestämiseksi tai mahdollisesti myös päätöksiä oman nurmentuotannon osalta", Erkkola sanoo.

Tuoreleike sopii esimerkiksi niille karjatiloille, joilla peltoala rajoittaa omaa nurmentuotantoa. Tai osa pelloista on kaukana, jolloin niillä tuotettu rehu on kallista.

Leike sopii erityisesti seosrehuruokintaan, sanoo ruokinnan asiantuntija Sari Jussila ProAgriasta.

Se sisältää hyvin sulavaa kuitua ja energiaa, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää tasaamaan esimerkiksi säilörehun laatuvaihteluja tai osin jopa korvaamaan säilörehua.

Maidontuottaja Antti Saari Lapualta toteaa tuoreleikkeen saatavuuden olleen aiemmin ongelma. Silloin ei ole voinut laskea leikkeen varaan. Nyt varmuus saatavuudesta helpottaa suunnittelua.

Saari kertoo tuoreleikkeen säilyvän hyvin laakasiilossa. Se säilötään samalla tavalla kuin nurmisäilörehu.

Kuljetusliikkeet hoitavat leikkeen rahdin tiloille, Erkkola kertoo. Leike toimitetaan happokäsiteltynä.

Lue lisää

Appeen teko tehokkaaksi sujuvilla rehupihan reiteillä

Pörssivuosi on alkanut vauhdikkaasti: "Sijoittajan on syytä varautua, että noin 20 prosentin korjausliikkeitä voi tulla"

Nordean uusi konsernijohtaja Vang-Jensen painottaa kulujen karsimista – kilpailijat katsovat, että tuottojakin on saatava lisää

Pörssikesä taittunut vankkaan nousuun