Maatalous

Ketkä voittivat ja ketkä hävisivät Pohjoismaiden traktorikaupassa? Ykkönen piti pintansa

Kauppa kävi mollivoittoisesti kaikissa neljässä Pohjoismassa viime vuonna, mutta Norjassa markkinat kylmenivät yli viidenneksen. Suomi pysyi myyntimäärissä hännänhuippuna.
Petteri Kivimäki
Koronavuosi hiljensi traktorikauppaa kaikissa Pohjoismaissa, eniten Norjassa ja vähiten Suomessa.

Koronavuosi jätti jälkensä traktorikauppaan kaikissa Pohjoismaissa, vaikka Suomessa loppuvuosi sujui odotettua paremmin ja menekki aleni vähemmän kuin muualla.

Viime vuonna neljässä Pohjoismaassa, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, ensirekisteröitiin 8 123 maataloustraktoria, mikä on peräti 1 058 traktoria edellisvuotta vähemmän.

Eniten markkinat koukkasivat Norjassa, missä rekisteröinnit tipahtivat 714 traktorilla. Tanskassa pudotusta kertyi 223 rekisteröintiä, Ruotsissa jäätiin miinukselle 84 ja Suomessa 37 traktoria.

Luvut perustuvat maatalousalan lehtien virallisista rekisteröintitilastoista keräämiin tietoihin.

Merkkien väliset muutokset jäivät viime vuonna totutun pieniksi. Valtra jatkaa selkeästi Pohjoismaiden myydyimpänä merkkinä 22,5 prosentin markkinaosuudella. Valtra oli ykkönen Suomen ohella Norjassa ja Ruotsissa kakkosena sekä kuudentena Tanskassa.

John Deere on tuttuun tapaan ykkönen Ruotsissa, kun Tanskassa sisarmerkit New Holland ja CaseIH hallitsevat yli 42 prosentin yhteisellä markkinaosuudella.

Pohjoismaiden tilastossa John Deere piti vaivattomasti kakkospaikkansa ennen Massey-Fergusonia ja New Hollandia.

Koronavuosi koetteli Valtraa ja etenkin John Deereä. Myös Massikan ja New Hollandin myynti hiljeni lähes samaaa tahtia kokonaismarkkinoiden kanssa. Valtra koki takapakkia Suomessa ja Norjassa ja Jontikka puolestaan Norjassa ja Tanskassa.

Voittajat löytyvät seuraavasta kolmikosta CaseIH, Fendt ja Claa, joiden markkinaosuus kasvoi yli puoli prosenttiyksikköä. Claas saa kiittää noususta Suomea ja siirtymistä Hankkijan edustukseen. Claasin ohella vain Kubotan menekki kasvoi viime vuonna.

Fendt menestyi Suomessa ja Tanskassa ja CaseIH puolestaan Norjassa.

Jukka Pasonen

Lue lisää

Traktorin koko kasvaa ripeästi – jokaista alle sadan hevosvoiman traktoria kohti myytiin viime vuonna yhdeksän yli 200-hevosvoimaista

Käytettyjen autojen kauppa piristyi kesäkuussa

Unkari suivaantui arvostelusta, aikoo kutsua pohjoismaiset lähettiläät puhutteluun

Raportti: Suomessa on Pohjoismaiden pienin syntyvyys – Professorin mukaan vain maahanmuuton avulla voidaan tarjota nykyiset palvelut ja etuudet