Maatalous

Uhkaako tuholainen öljykasvisatoa? Ensi kesänä voit saada varoituksen nopeasti suoraan kännykkääsi

RapsiApp-sovellus seuraa tiiviisti myös öljykasvien markkinatilannetta. Sen avulla voi tarkistaa eri hinnoitteluvaihtoehtojen reaaliaikaiset hintatasot.
RapsiApp
RapsiApp tiedottaa tuholaisista ja muista kasvukauden ajankohtaisista asioista sekä seuraa markkinoita.

Öljykasvien viljelijät toivovat nykyistä enemmän tiedotusta ja neuvontaa ajankohtaisista aiheista, Avena Nordic Grainin öljykasviasiantuntija Fanni Heinonen kertoo. Nyt sitä on luvassa: tiistaina julkistettiin uusi RapsiApp-sovellus, joka tuo tuoreen tiedon suoraan kännykkään.

”Tuholaisten torjunta on koettu yhdeksi kulmakiveksi öljykasvien viljelyn onnistumisessa", Heinonen kertoo. "Sovelluksen avulla voi seurata tuholaistilannetta sekä paikallisesti että valtakunnallisesti ja saada parhaat vinkit viljelytoimiinsa.”

Jotta hälytykset tulisivat perille, sovelluksen käyttäjän täytyy muistaa klikata kohtaa salli ilmoitukset.

RapsiApp-sovellus seuraa tiiviisti myös öljykasvien markkinatilannetta. Sen avulla voi tarkistaa eri hinnoitteluvaihtoehtojen reaaliaikaiset hintatasot.

RapsiApp-sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta.

Sisäänkirjautuminen onnistuu Avenakaupan tunnuksilla. Jos tunnuksia ei ole, ne voi hankkia sovelluksen kautta.

Viljelijän Avena Berner käynnisti alkuvuonna Tulevaisuus on öljykasvien -kampanjan. Sen tavoitteena on nostaa esiin öljykasvien viljelyn hyötyjä ja sopimusviljelyn etuja.

Avena Nordic Grain Oy:n toimitusjohtaja Tero Heikkinen kertoo, että Avena Kantvikin tavoitteena on saada kaikki öljykasviraaka-aine kotimaasta.

Tällä hetkellä tavoitteesta ollaan kaukana: tehdas käyttää 130 miljoonaa kiloa öljykasvien siementä vuodessa, ja lähes 80 prosenttia siitä joudutaan tällä hetkellä tuomaan.

Öljykasvien sopimusviljelyn mallia uudistettiin viime vuoden alussa.

Sopimusviljelijälle maksettava sopimuslisä päivittyi kertyvään malliin. Viime vuonna lisä oli 5 euroa tonnilta. Kun viljely jatkuu tänä vuonna, lisä nousee tasolle 7 euroon ja kolmantena vuonna 9 euroon tonnilta.

”Sopimuslisän kertymisen mallilla kannustamme öljykasvien viljelyn jatkuvuuteen ja pitkäjänteisyyteen”, Heikkinen sanoo.

Viljelijän Avena Bernerin sopimusviljelijöille on tarjolla myös maksuton Öljykasvien ParasSato-koulutus.

Myös viljelytarvikekauppaan tarjotaan etuja. Sopimusviljelijöille on kylvösiemenostoksilla oma edullisempi hintansa ja laskun voi halutessaan jättää maksettavaksi öljykasvisadolla.

RapsiApp-sovelluksen kehitystyöhön saatiin rahoitusta maa- ja metsätalousministeriöltä. ”On hyvä huomata, että jaamme rahoittajan kanssa saman käsityksen öljykasvien viljelyn edistämisen tärkeydestä”, Heikkinen sanoo.

Lue lisää

Markkinakatsaus: MTK liputtaa sopimusviljelyn puolesta – "Kylvä keväällä sitä mistä on sopimus"

Tavoitteena kolminkertaistaa kotimainen rypsin ja rapsin tuotanto – Viljelijän Avena Bernerin korottaa öljykasvien sopimuslisiä

Kotimaisten öljykasvien hinnoittelu

BioA lisää kilpailua lannoitemarkkinoilla – tehdas käynnistyi keskiviikkona Kotkassa