Maatalous

MTK: Uuden eläinten hyvinvointilain pitää sekä turvata tuotantoeläinten hyvinvointi että mahdollistaa elinkeinon kilpailukyky

Lakia tehokkaampi ja nopeampi keino edistää hyvinvointia ovat markkinaehtoiset uudistukset ja alan omat vapaaehtoiset järjestelmät, järjestö katsoo.
Johannes Tervo
Vapaaporsitus yleistyy nopeasti ilman lainsäädännöllistä pakkoakin, MTK korostaa. Järjestö vastustaa lakiin kirjattavaa totaalikieltoa. Kuvituskuva.

MTK:n mukaan paraikaa valmisteilla olevan eläinten hyvinvointilain pitää turvata eläinten hyvinvointi niin, että samalla huomioidaan myös tuottajien hyvinvointi. Myös elinkeinon kilpailukyky ja jatkuvuus on turvattava, järjestö linjaa.

Lain tulee myös olla selkeä ja yksiselitteinen.

"Jokaisen suomalaisen eläinten kasvattajan on ymmärrettävä, mihin eläinten hyvinvointisäädökset velvoittavat. Lakiin ei tule sisällyttää epäselviä tai tuntemattomia käsitteitä", järjestön tiedotteessa todetaan.

Laista jää kuitenkin puuttumaan luvattoman eläintiloihin tunkeutumisen kriminalisointi, joka MTK:n mielestä tulisi siihen kirjata.

"Tiloille tunkeutujat aiheuttavat ahdistusta eläimille ja lisäävät eläintautiriskiä", tiedotteessa perustellaan.

MTK esitteli torstaina aamupäivällä tiedotustilaisuudessaan näkemyksiään hallituksen lähiviikkoina lausuntokierrokselle lähtevästä lakiesityksestä. Tarkkaa tietoa lausuntokierroksen alkamisajankohdasta ei tässä vaiheessa vielä ole, mutta mahdollisesti se tapahtuu jo maaliskuun aikana.

Tilaisuudessa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistutti suomalaisessa kotieläintuotannossa tehdystä linjanvedosta, jonka mukaan tuotannon painopiste on korkeassa laadussa ja vastuullisuudessa.

"Tuotantoa on kehitetty jatkuvasti uusimman tutkimustiedon ja markkinoilta tulevien vaatimusten mukaisesti. Samaan aikaan maatalousyrittäjien on pystyttävä huolehtimaan tuotantonsa kilpailukyvystä vapailla, kansainvälisillä markkinoilla", Marttila muistuttaa.

Samoilla markkinoilla kilpailevat myös tuontituotteet, joiden tuotantoa ei koske yhtä tiukka lainsäädäntö. Uusi laki ei saa MTK:n mukaan heikentää kotimaisen tuotannon kilpailuasemaa verrattuna näihin heikommin standardein tuotettuihin tuotteisiin.

Marttila kuitenkin uskoo uuden eläinten hyvinvointilain vievän suomalaista tuotantoa "askel askeleelta kohti entistä parempaa eläinten hyvinvointia".

MTK kannattaa uuteen lakiin kirjattavia vaatimuksia tuotantoeläinten kivunlievityksestä.

"Kivuliaat toimenpiteet, kuten vasikan nupouttaminen tai karjupossun kastraatio, tulee tehdä aina kivunlievityksessä ja siitä pitää huolehtia toimenpiteen jälkeenkin", toteaa MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala.

Jo nykyisin kivunlievitys on kivuliaissa toimenpiteissä yleisesti käytössä, sekä Suojala että Marttila muistuttavat.

MTK muistuttaa myös vapaaehtoisuuteen perustuvien järjestelmien tehokkuudesta eläinten hyvinvoinnin edistämisessä. Elinkeinojen ja teollisuuden omaehtoiselle eläinten tuotanto-olojen kehittämiselle pitää lainsäädännössä jättää tilaa.

Tätä edistäisi kaupan ja kuluttajan halu maksaa ruuasta nykyistä korkeampaa hintaa, mikä taas synnyttää taloudellisia kannusteita tarvittaviin investointeihin, järjestö katsoo.

Suojala ottaa vapaaehtoisista toimista esimerkiksi säännöllisen eläinten terveydenhuollon, jossa lähes kaikki Suomen sikatilat ja valtaosa nautatiloista on mukana.

"Eläinten terveys on tärkeä osa eläinten hyvinvointia ja Suomessa pitkään sen eteen tehty työ näkyy nyt muun muassa lääkkeiden käytön vähäisyytenä sekä laadukkaina ja turvallisina kotieläintuotteina."

Sen sijaan parsinavetoiden ja emakkojen porsitushäkkien kieltämistä lailla MTK ei kannata.

Totaalikiellon sijaan järjestö puolustaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa siirtymää parsinavetoista pihattoihin ja porsitushäkeistä vapaaseen porsimiseen investointitukien ja eläinten hyvinvointikorvausjärjestelmän avulla.

Lue lisää

"Finnpulp-päätös sataa fossiilitalouden laariin", MTK:n Marttila harmittelee

Maatalouden hätään löydettävä ratkaisut

Uusi eläinten hyvinvointilaki puuttuu pentutehtailuun – Kennelliitto: Yli puolivuotias koira voi hyvinkin olla vielä kauppatavaraa

Eläinten hyvinvointilakiin vaaditaan kirjausta: Eläinten omistajalla oikeus tukihenkilön läsnäoloon valvontatilanteessa