LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Kovin hyönteisbuumi meni jo, mutta tutkijat uskovat edelleen tuotannon hyötyihin: Hyönteisten kasvatuksesta kiinnostuneille julkaistiin opas

Hyönteisiä voidaan kasvattaa ihmisravinnoksi tai rehuksi ja kasvatus voi olla todella resurssitehokasta, kirjoittajat korostavat.
Kari Salonen
Esimerkiksi sirkkoja voidaan paahtaa ihmisruuaksi. Kuvituskuva.

LUT-yliopiston tutkijoiden kirjoittama Sirkkakirja kokoaa hyönteistuotannon keskeiset opit yksiin kansiin. Tuoreessa teoksessa esitellään muun muassa hyönteisten käyttömahdollisuuksia, hyönteistuotannon ympäristövaikutuksia ja kiertotaloutta, eettisyyttä sekä kuluttajien suhtautumista hyönteissyöntiin.

Projektikoordinaattori Hilkka Laakso kertoo, että hyönteisiä voidaan kasvattaa niin ihmisravinnoksi kuin kalojen tai kanojen rehuksikin. Kasvatus voi olla todella resurssitehokasta, sillä hyönteiset lisääntyvät nopeasti, vaativat vain vähän tilaa ja kykenevät hyödyntämään ravintonaan monia erialaisia orgaanisia ainesosia, esimerkiksi kasvisten perkuujätteitä.

Väitöskirjatutkija Jani Sillmanin mukaan hyönteistarhaajaksi ryhtyminen on kohtuullisen helppoa, joskin suurimuotoisemmassa tuotannossa on omat haasteensa. "Alaan kannattaakin perehtyä huolella, jos miettii kaupallisen tuotannon aloittamista."

Isoin haaste on tällä hetkellä hinnoittelu ja kotimaan kysyntä. Menestymiseen vaikuttavat kuluttajien asenteet hyönteisravintoa kohtaan.

Laakson mukaan "yleisellä tasolla kuluttajien on helpompi lähestyä kokonaisten sijaan jauhettuja tai ruokaan sisällytettyjä hyönteisiä ja jonkun muun valmistamana, esimerkiksi ravintola-annoksina".

Toisaalta kuluttajat suhtautuvat uutuuksiin uteliaasti, ja hyönteistuotannon eduksi voi olla myös ihmisten kiinnostus ruokavalionsa monipuolistamisesta. Monet hyönteiset sisältävät paljon hyviä rasvoja sekä erilaisia hivenaineita.

Pienessä mitassa hyönteistarhaajaksi voi ryhtyä vaikkapa tekemällä kasvatuspaikan muovilaatikkoon. Näin hyönteisiä voi kasvattaa kotikäyttöön.

Opas sisältää myös kasvattamiseen liittyvää lainsäädäntöä.

"Hyönteisiin liittyvä lainsäädäntö on vielä monelta osin tekeillä. Kirja antaa kuitenkin hyvän perustiedon sekä lähteet, joista etsiä päivitettyä versiota lainsäädännöstä", Sillman kertoo.

"Hyönteisala on muutoksessa, jota tutkimustiedon lisääntyminen vauhdittaa. Alalle tarvitaan verkostoja, edunvalvontaa ja tuotekehitystä, jotta kestävän hyönteistuotannon ja sen liiketoimintamahdollisuuksien kokonaiskuva voidaan hahmottaa."

Oppaaseen pääset tutustumaan täältä:

Sirkkakirja – liiketoimintaa kestävästä hyönteistuotannosta

Lue lisää

Hyönteisvalkuaisten salliminen rehuna hyvä alku

Hyönteistuottajien määrä romahti alkuinnostuksen jälkeen – kaupoissa on myynnissä enää muutama hyönteistuote

Suomalaiset koirat ja kissat syövät paljon nautaa – ilmastoystävällisemmät hyönteiset kiinnostavat lemmikkien rehun valmistajia

Sirkkabisnekseen odotetaan huimaa kasvua Euroopasta: "Uskon, että voimme saavuttaa 3–5 miljoonan euron vuosittaisen liikevaihdon"