Maatalous

Öljykasvien hyvä hinta kannustaa viljelyyn – hintaa laskevia eriä ei ole ennen ensi vuotta tulossa markkinoille

Suomessa syksyn rypsi- ja rapsisadosta luvataan nyt hintaa, jotka ovat vehnän hintanoteerauksiin verrattuna reilusti yli kaksinkertaiset.
Kari Salonen
Öljykasveja ehtii vielä harkita tämän kevään kylvöille.

Suomalaisilla viljelijöillä on öljykasvien suhteen nyt todellinen tuhannen taalan paikka: vahva kysyntä on nostanut hintaa erittäin korkealle, eivätkä suuret tuottajat saa enää lisättyä tarjontaansa ennen ensi vuotta.

Valtaosa maailman öljykasvisadosta tuotetaan syyskylvöisillä lajikkeilla. Kevätrypsiä ja -rapsia ei Suomen lisäksi viljellä juuri muualla kuin Kanadassa. Ylivoimainen valtaosa tänä vuonna korjattavasta rapsisadosta on siten jo kylvetty, eikä ala juuri tiedossa olevasta voi kasvaa.

"Nyt jos koskaan kannattaa vielä kertaalleen harkita rypsin tai rapsin kylvämistä, jos ei ole jo päättänyt niitä kylvää", toteaa MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

Ensi vuonna tilanne lienee jo toinen, sillä tämän hetken hintanoteeraukset saavat varmasti eurooppalaiset viljelijät kasvattamaan syysrapsialaansa.

Hintakaan ei tänä vuonna käy perusteeksi jättää rypsi tai rapsi kylvämättä, Schulman korostaa. Hän luonnehtii öljykasvinoteerauksia "hurjiksi tässä vaiheessa vuotta".

Marraskuun 2021 futuurihinta on Matif-pörssissä nyt viidensadan euron paikkeilla.

Suomessa rypsistä ja rapsista maksettava hinta seuraa varsin hyvin maailmanmarkkinahintoja. Avenan tarjoama hinta tulevan kauden sadosta on 489 euroa tonnilta, jonka päälle tulevat vielä sopimuslisä ja mahdolliset laatulisät.

"Usein verrataan öljykasvien ja vehnän hintaa ja sanotaan, että öljykasvien hinnan pitäisi olla 2,5-kertainen vehnään verrattuna. Joulukuun vehnänoteeraus on tällä hetkellä 218 euroa eli tämä vaatimus täyttyy."

Lue lisää

Viljelysuunnitelmat kannattaa vielä kerran miettiä uudelleen – Suomen viljavarastot uhkaavat paisua entisestään, jos vilja-ala ei kutistu

Muista kasvilajivaatimus jos muutat viljelysuunnitelmaa

Kaikelle viljalle on kysyntää – markkinoita kannattaa seurata tarkkaan ja tehdä viljelysopimuksia

Rypsin marraskuun futuurihinta poikkeuksellisen korkea – MTK:n Schulman kannustaa viljelijöitä pohtimaan tosissaan rypsin kylvöä ja hinnan kiinnittämistä