Maatalous

Tanskalaistilan pihvikarja nauttii sellokonserteista viikoittain

Ensimmäiset sävelet saavat karjan kiiruhtamaan pihattoon ja tungeksimaan niin lähelle soittajia kuin mahdollista.
Kuvakaappaus / nytimes.com
Viime sunnuntain konsertti oli poikkeuksellisen juhlava, sillä karjan lisäksi paikalla oli myös ihmisyleisöä.

Tanskalaisten Mogens ja Louise Haugaardin karjaa hemmotellaan. Ne kuuntelevat päivittäin kaiuttimista kiirivää klassista musiikkia, ja kerran viikossa niille pidetään oikea live-konsertti.

Haugaardien herefordien musiikkikasvatuksesta kertoo New York Times -lehti.

Maailmalla konsertoimassa kiertänyt huippusellisti Jacob Shaw asettui vuonna 2018 aloilleen. Hän osti maatilan Lundista, 80 kilometriä etelään Kööpenhaminasta.

Tilalla toimii nyt Scandinavian Cello School -niminen oppilaitos, jonka opiskelijat ovat pääasiassa 17–25-vuotiaita nuoria eri puolilta maailmaa.

Shaw havaitsi pian, että hänen naapurinsa Haugaardit olivat klassisen musiikin ystäviä. Mogens Haugaard kuuluu Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin hallitukseen.

Siitä alkoi koulun ja karjatilan yhteistyö.

Haugaard kertoo, että eläimet kiirehtivät usein paikalle jo, kun näkevät soittajien saapuvan. Viimeistään ensimmäiset sävelet houkuttelevat ne tungeksimaan eturiviin.

Viime sunnuntain kahteen konserttiin pääsi nautojen lisäksi myös ihmisiä, koronarajoitusten takia kuitenkin vain 35 kumpaankin.

Franz Lisztin unkarilainen rapsodia sekä Édith Piafin tunnetuksi tekemä Hymne de l'Amour miellyttivät New York Timesin mukaan niin eläimiä kuin ihmisiäkin. Antonín Dvořákista lehmät eivät näyttäneet pitävän, vaan osa äänesti jaloillaan.

The New York Timesin juttu

Lue lisää

Harppu lumosi nuoren soittajan - ammattiharpistin leipä on kapea

Ulkomailla ei aina ymmärretä Sibeliusta – Silloin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saa selittää, että säveltäjänero oli myös masentunut alkoholisti

Video: Katso kuinka nuori harpisti loihtii lumoavia säveliä soittimestaan – harppu lumosi soittajan jo kuusivuotiaana

Kansallisoopperan konserttimestari Petteri Iivonen löytää sukutilalta rauhaa ja tasapainoa – nyt hänellä on edessään yllättävän hankala päätös