Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

ProAgria: Kylvöt käynnissä koko maassa viimeistään kuun puolivälissä – kylmästä säästä huolimatta kevättyöt vielä etenevät keskimääräisessä aikataulussa

Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla kylvöt alkoivat jo reilusti huhtikuun puolella.
Satu Lehtonen
Matti Yliluikki kylvi maanantaina vehnää Someron Somerniemellä.

Kevätviljojen kylvöt käynnistyivät suotuisilla alueilla Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla runsas viikko sitten. Muuallakin kevätkylvöjen arvioidaan pääsevän täyteen vauhtiin toukokuun puolivälissä.

Sokerijuurikasta päästiin kylvämään ensimmäisenä Varsinais-Suomessa runsas viikko sitten. Kesäperunoiden istutus alkanee viikon kuluessa. Sen sijaan varastoperunan istutuksia viileys on siirtämässä eteenpäin.

Näin todetaan ProAgrian tänään tiistaina julkaistussa, kevään ensimmäisessä kasvutilannekatsauksessa.

Kasvutilannekatsauksen kokoamiseen osallistuneet ProAgria-keskusten asiantuntijat arvioivat kylvötöiden olevan Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla keskimääräisessä aikataulussaan, jos sää pysyy poutaisena ja ilmat lämpenevät hieman.

Runsaslumisen talven ja huhtikuun viileyden myötä pellot ovat kuivuneet vaihtelevasti.

Kuivumisessa muokkauskuntoon on toivomisen varaa ProAgrian asiantuntijoiden mukaan Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella.

Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla pellot ovat muokkautuneet hyvin.

Syyskasvien, nurmien sekä marja- ja omenakasvustojen talvehtimiselle päättynyt talvi oli suotuisa: paksu lumipeite tarjosi hyvän suojan ja talvituhot jäivät vähäisiksi.

Vaikka kevät on ollut viileä ja yöpakkasia on ollut koko huhtikuun ajan, suuremmilta pakkasvaurioilta on vältytty hitaan kasvuunlähdön ansiosta.

Lue lisää

Kylvöt etenevät kylmyyden takia verkkaasti ja Etelä-Suomen roudattomana talvehtineet savimaat muokkautuvat tavanomaista huonommin – syyskasvit sen sijaan talvehtivat hyvin

"Nyt on paras mahdollinen kevätsää laiduntilalle"

Video: Näin kylvöt lähtivät käyntiin Etelä-Suomessa – Lappiin luvataan vielä kymmeniä senttejä lunta

Toukotyöt ovat täydessä vauhdissa Sysmässä – viljelijä toivoo lämpöä ja sadetta