Maatalous

"Nyt on paras mahdollinen kevätsää laiduntilalle"

Antti Ilomäen suunnitelmissa on ottaa tulevaisuudessa viljelykiertoon myös ohraa. Vielä tällä kasvukaudella viljat eivät pellossa kasva.
HANNU RAINAMO
Maanviljelijä Antti Ilomäki arvioi, että peltotyöt Jämsän Kaipolassa päästään aloittamaan aikaisintaan ensi viikolla.

Jämsän Kaipolassa 50-paikkaista pihattonavettaa pyörittävä lypsykarjatilallinen Antti Ilomäki pitää toukokuun alun kevätsäätä parhaana mahdollisena.

”Lumet ovat lähteneet sulamaan peltolohkoilla eri tahtiin. Keskisuomalaiset pellot sijaitsevat tyypillisesti mäkisissä maastoissa metsien lomassa, ja siitä johtuen lohkokohtaiset erot ovat täällä usein keväisin valtavia. Joskus, kuten tänä keväänä, erot ovat huomattavia peltolohkojen sisälläkin”, Ilomäki kertoo.

”Meidän laiduntilalle peltojen sulaminen näin epätahtisesti on ihanteellista, kun eläimet siirtyvät ruokailemaan laitumelta toiselle. Laitumilla tehdään kaksi syöttökierrosta ennen ensimmäisen säilörehu­sadon tekemistä.”

Peltotyöt ovat usein startanneet Jämsän Kaipolassa jo vapun tienoilla, mutta tällä kertaa pelloille menoa joutuu vielä hetken vartomaan.

”Nyt on mielestäni käynnissä aika tavanomainen kevät. Muutama edellinen kevät on sen sijaan ollut tavanomaista lämpimämpi.”

Jämsän pellot ovat viljelijän mukaan tyypillisesti hiesusavimaita tai savikoita.

”Peltojen täytyy olla riittävästi kuivuneita, jotta sinne on järkeä mennä. Nyt odotellaan rauhassa, vielä ei ole mikään kiire. Jos nykyisen kaltainen sää jatkuu, niin toukotyöt käynnistyvät ensi viikolla”, Ilomäki pohtii.

Vaihtelevat kevätsäät ovat kuitenkin enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

”Alkuviikon sääennustehan povasi torstaille ja perjantaille mahdollisesti jopa lumisateita. Kasvukausi saattaa ottaa lähipäivinä takapakkia.”

Antti Ilomäki viljelee vuokramaineen 65 peltohehtaaria. Kaikki tehdään eläinten rehuiksi ja kuivaksi heinäksi.

”Yleensä on tehty kolme rehusatoa kesässä, mutta viime vuosina kahdellakin on pärjätty.”

Ilomäen suunnitelmissa on ottaa tulevaisuudessa viljelykiertoon myös ohraa. Vielä tällä kasvukaudella viljat eivät pellossa kasva.

”Jatkossa tavoitteena on saada myös nurmiviljakierto käyntiin.”

Lue myös:

Kylvöt etenevät kylmyyden takia verkkaasti ja Etelä-Suomen roudattomana talvehtineet savimaat muokkautuvat tavanomaista huonommin – syyskasvit sen sijaan talvehtivat hyvin

Lue lisää

Katso video: Varhaiskaalia nostetaan käsin Sulkavalla

Kylvöt etenevät kiivaasti kohti loppua – monin paikoin peltoja on jouduttu kylvämään uudelleen siementen mädännyttyä märässä maassa

Varhaisvihannesten vuosi vaikuttaa lupaavalta – Kalannissa etenkin perunasta tulossa viime vuotta parempi sato

Uuvuttava riitely hapattaa kuntademokratiaa – "Ihmisiä on liikkeellä väärillä ja erikoisilla motiiveilla"