Maatalous

Valkoposkihanhia koskeva poikkeuslupakäsittely halutaan Pohjois-Karjalaan – hanhien pelätään olevan viimeinen isku maakunnan nautakarjataloudelle

"Ei viljelijöillä ole varaa odotella, vaan pitää toimia. Viime kevääseen verrattuna mikään ei ole toisin", totesi viljelijä ministeri Krista Mikkoselle perjantaina Liperissä.
Lari Lievonen
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen oli Joensuun seudun hanhityöryhmän vieraana Liperissä ja kävi kuulemassa muun muassa Vesa Erosen ajatuksia hanhitilanteesta.

"Toivottavasti valkoposkihanhet eivät ole viimeinen isku pohjoiskarjalaiselle nautakarjataloudelle." Näin totesi Liperin maaseutujohtaja Pertti Iivanainen ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkoselle (vihr.) viime perjantaina Liperissä. Mikkonen oli Joensuun lintutyöryhmän vieraana.

Iivanainen ja MTK Pohjois-Karjalan tuore toiminnanjohtaja Jari Rouvinen nostivat ykköstavoitteeksi saada maakunnan ely-keskukseen hanhia koskeva poikkeuslupakäsittely Varsinais-Suomen ely-keskuksen sijaan. "Maaseutupalveluissa on siihen valmius", totesi Iivanainen.

Mikkonen vakuutti, että ratkaisua valkoposkihanhiongelmaan haetaan ja että toimet ovat käynnissä haittojen vähentämiseksi. Hän myös vakuutti ymmärtävänsä viljelijöiden kokeman tuskan, jota haastava tilanne aiheuttaa.

Liperiläinen naudanlihantuottaja Vesa Eronen peräänkuulutti vauhtia ja oikeudenmukaisuutta toimiin. "Ei meillä ole varaa odotella, vaan pitää toimia. Mikään ei ole viljelijän näkökulmasta toisin verrattuna viime kevääseen."

Hän taustoitti oman tilansa kohdalta tilanteen kriittisyyden ja talousluvut napakasti Mikkoselle. Viime kevään nurmivahinkojen hintalappu oli 250 000 euroa, tappioita paikattiin kovaan hintaan muun muassa osto- ja kokoviljarehuilla.

"Nurmiviljelyalaa on 500 hehtaaria ja ruokittavia nautoja 2 000, jok'ikisen hehtaarin ja aarin sato tarvitaan."

Ensimmäisen säilörehusadon suojaamisen puolesta Eronen tekee kaikkensa. 2–3 miestä on karkotusvalmiudessa lähes kellon ympäri apunaan paukkupatruunat. Toistaiseksi karkotustyö on ollut tuloksellista, nurmi vihertää.

"Miestyönä tehty aktiivinen karkotus yhdistettynä paukkeeseen ja lintujen ampuminen tulevaisuudessa myös keväisin, ovat ainoat keinot, joilla tilanteeseen voidaan vaikuttaa."

Lue lisää:

"En seuraa elinkeinoni tuhoamista toimettomana, kannan vastuun seurauksista" – Liperissä valkoposkihanhia karkotetaan, vaikka lupaa häirinnälle ei ole

Lue lisää

Vieraspetopyyntiä viedään vihdoin harrastetoiminnasta kohti luonnonhoitotyötä – arvokkaiden lintuvesien kunnostuksessa niitto ja ruoppaukset eivät yksin riitä

Vetoomus ympäristöministeriöön: Hanhilupien päätökset halutaan Pohjois-Karjalaan

Idässä kankeaa, lännessä joustavaa

Peuratihentymäalueille myönnetystä poikkeusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen – valituksessa vaaditaan päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon keskeyttämistä