
Video: Kuumuus ja kuivuus ovat kurittaneet pakastehernettä – "Kaikki vapaa-aika käytetään sadetanssiin"
Apetitin hernepuimurit ovat taas työn touhussa. Puimurit ovat puintiaikaan liikkeessä 21 tuntia vuorokaudessa.
Pakastehernettä puidaan vuorokauden ympäri kolmella puimurilla. Yksi puimuri oli kuvauksen aikaan huollossa. Kuva: Pasi LeinoPakasteherneen puinti aloitettiin viime keskiviikkona Alastarolla ja Huittisten eri puolilla.
"Kylvöissä jouduttiin keväällä pitämään muutaman päivän tauko sateiden vuoksi ja se näkyy nyt puinneissa. Vampulan puintien jälkeen joudutan pitämään muutaman päivän tauko, koska seuraavat alat eivät ole vielä valmiita. Ensi viikon puolenvälin paikkeilla kuitenkin taas jatketaan Oripäässä, Kokemäellä ja Säkylässä", kertoo peltotyön johtaja Timo Ruippo.
Puimurit ovat puintiaikaan liikkeessä 21 tuntia vuorokaudessa. Lopun aikaa puimureita ja tehdasta pestään.
Herneen puinnit suunnitellaan tarkkaan. Herneiden kovuuslukuja tarkkaillaan päivittäin, tarvittaessa useamminkin. Oikea puintiaika selviää herneen kovuudesta.
Herne lastataan pellolla peräkärryyn, jossa herne kuljetetaan Apetitin Säkylän tehtaalle. Apetit lupaa, että herne on kahden tunnin sisällä puinnista pakkasessa. Kuva: Pasi Leino"Tämä kesä on vähän toistoa viime kesästä. Viime vuonna helteet alkoivat kesäkuun puolivälissä ja sato oli alussa varsin heikko. Tänä vuonna helteet ovat kestäneet vielä viime vuottakin pidempään. Erityisesti alkupäässä puitavat herneet kärsivät näin pitkistä hellejaksoista. Sadot ovat kuitenkin olleet hieman viime vuotta parempia", sanoo Apetitin viljelyasiantuntija Matti Perttu.
"Hernealasta on puitu vasta murto-osa. Hehtaareita on vielä paljon jäljellä ja toivotaan, että tilanne paranisi. Vesisateille olisi huutava tarve, kaikki käytettävissä oleva vapaa-aika käytetään sadetanssiin", Perttu hymähtää.
Herneen pitäisi kukkia rauhassa noin pari viikkoa, mutta joillain aloilla kukinta on kestänyt kuivuuden vuoksi vain muutaman päivän.
Herneen puinnin aloituksessa on rikottu tänä ja viime vuonna ennätyksiä: 50 vuoden historian aikana nämä vuodet ovat olleet aikaisimpia.
"Lämpösummaa on kertynyt niin vauhdilla, että puinti on aloitettava. Herneet eivät pidä siitä, että päivän lämpötila ylittää 25 astetta. Yhdessä veden puutteen ja helteen kanssa ne alkavat stressaamaan ja lopettavat normaalin kehittymisen", Perttu kertoo.
"Keväällä kylvöjen aloitus oli hieman myöhäisempi kuin tavallisesti. Hyvän aloituksen jälkeen sateet sekoittivat kylvösuunnitelmia ja alkuperäiset suunnitelmat menivät täysin uusiksi. Herneet saatiin kuitenkin loppujen lopuksi kylvettyä normaalissa aikataulussa", Perttu kertoo.
Apetit lupaa, että herne on kahden tunnin sisällä puinnista pakkasessa. Käytännössä hernettä voidaan sen vuoksi viljellä vain tunnin ajomatkan päässä Apetitin Säkylän tehtaasta. "Suoraviivaisesti sanottuna puintiin menee puoli tuntia, ajomatkaan tunti ja pakastamiseen puoli tuntia", Perttu sanoo.
Pakastehernettä on tänä vuonna viljelyssä noin 1 300 hehtaaria. Herneala on kasvanut viimeisen 3-4 vuoden aikana kasvaneen viennin ansiosta.
"Sopimushankinta aloitetaan seuraavaa vuotta varten loppuvuodesta. Viljelijät ovat halukkaita kokeilemaan herneen viljelyä", Perttu kertoo.
"Mikäli herneen viljelyalaa halutaan kasvattaa paljon, se vaatisi suuria investointeja", Perttu sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


