Maatalous

Syysohran puinti aloitetaan ennätysaikaisin – kokemus syysohrasta on ollut hyvä

Yleensä syysviljojen puinti aloitetaan heinä–elokuun vaihteessa. Kuumuus ja kuivuus ovat kuitenkin nopeuttaneet kasvua huomattavasti.
Carolina Husu
Pekka Eskola katselee pian puitavaa syysohraa tyytyväisenä.

Maanviljelijä Pekka Eskola seisoo syysohrapellon pientareella Loimaalla Pappisten kylässä. ”Ihan hyvältä tämä näyttää”, Eskola hymyilee.

Uudet syysohralajikkeet ovat innostaneet maanviljelijöitä kokeilemaan syysohran viljelyä. Eskolallakin nyt puitava sato on ensimmäinen. Hän päätyi viime kesänä SU Ellen -lajikkeeseen.

Eskolalla on yli 200 hehtaaria peltoa viljelyssä. Tänä vuonna 40 hehtaaria on syysviljaa ja 6,5 hehtaaria syysohraa.

”Kokemus syysohran kanssa on ollut hyvä, joten tarkoituksena olisi kylvää sitä syksyllä uudestaan”, Eskola kertoo.

Eskola sai kylvettyä syysohrat viime syksynä ajoissa, elokuun 12. päivä. Hän kertoo, että syksyllä oli kuivaa, mutta tilanne korjaantui ja kylvökset talvehtivat hyvin. Ennen kylvöä viimevuotinen härkäpapu murskattiin alle. Viime vuonna tehdyt salaojitukset auttoivat myös, eikä pellolle ole kertynyt vettä keväällä.

”Keväällä syysohra oli kuitenkin aivan keltainen. Odottelin muutaman viikon, ja vilja lähti hyvään kasvuun. Ilmeisesti keltaisuus on tyypillistä syysohralle.”

Eskola sai sateista huolimatta kevään kylvöt valmiiksi toukokuun puoliväliin mennessä.

Kesä–heinäkuun kuivuus on haitannut kasvustoja.

”Erityisesti kevätviljat ovat kärsineet, syysviljoilla on mennyt paremmin keväisen kosteuden ansiosta. Syysviljat näyttävät nyt paremmalta kuin kevätviljat. Kevätviljoja sade voisi auttaa vielä vähän, mutta syysviljojen osalta on jo myöhäistä”, Eskola sanoo.

Puinnit ovat tänä vuonna ennätyksellisen ajoissa, Eskola kertoo.

”Yleensä syysviljojen puinti aloitetaan heinä–elokuun vaihteessa. Kuumuus ja kuivuus ovat kuitenkin nopeuttaneet kasvua huomattavasti. Nämä uudet syysohralajikkeet ovat myös aikaisempia kuin muut. Naapuri on puinut jo syysohransa viime viikolla, hän taisi olla yksi ensimmäisistä”, Eskola kertoo.

Eskolan tarkoitus oli lähteä puimaan jo alkuviikosta, mutta viileiden säiden ja sateen uhan vuoksi puinnit alkavat luultavasti vasta loppuviikosta.

Lue lisää

Keski-Suomessa satoarviot lienevät yläkanttiin – "Kevätviljojen sato parhaimmillaan kohtalainen"

Video: Tästä ohrasta odotetaan yli 8 000 kilon hehtaarisatoa – ”Syysviljojen viljely on riskien hajauttamista”

Syysohra ja -vehnä talvehtivat hyvin Hämeessä – Jari Eerola viljelee syyskasveja pitkälti ympäristösyistä

Logistiikan pelattava urakoinnissa – Mika Vuorinen urakoi kahden puimurin taktiikalla