Maatalous

Luomumaidon osuus tuotannosta kasvaa – tuotantomäärä kasvanut samalla kun tavanomaisesti tuotetun on laskenut

Broileritilat ovat huolissaan kannattavuuskehityksestä. Broilerin suosio ei näy tuottajan tilipussissa.
Johannes Tervo
Yhä useampi maitolitra on luomua. Kuvituskuva.

Maitoa tuotettiin kesäkuussa 185 miljoonaa litraa. Tuotanto väheni neljä prosenttia suhteessa viime vuoden kesäkuuhun, ilmenee Luonnonvarakeskus Luken julkaisemasta kesäkuun tuotantotilastosta.

Samaan aikaan luomumaidon tuotantomäärä nousi kaksi prosenttia 6,9 miljoonaan litraan. Koko tuotetusta maitomäärästä luomumaidon osuus on noussut vuodessa 3,4:stä 3,7 prosenttiin.

Maitotilojen määrä laski vuodessa 447:llä. Viime vuoden kesäkuussa maitoa tuotti 5 585 tilaa, tänä vuonna 5 138. Kesäkuussa 2019 tiloja oli vielä lähes 6 000. Luomumaitotiloja oli tämän vuoden kesäkuussa 136 eli täsmälleen saman verran kuin vuotta aiemmin.

Kesäkuussa nestemaitotuotteita valmistettiin saman verran kuin viime vuonna samaan aikaan. Sen sijaan voin valmistus väheni viidellä prosentilla ja juustojen valmistus neljällä prosentilla.

Broileritiloilla ollaan huolissaan alan kannattavuudesta. Siipikarjanlihan kulutus kasvaa ja ohittaa pian sianlihan kulutuksen, mutta kasvu ei näy tuottajahinnassa, viestittää MTK.

Osasyynä ovat MTK:n mukaan kaupan hinnoittelujaksot ja -tavat. Ne eivät huomioi alkutuotannon kasvavia kustannuksia, eikä teurastamoilla ole mahdollisuutta reagoida panosmarkkinoilla tapahtuviin muutoksiin.

Lue lisää

Tutkijat selvittivät: Vasikat oppivat käyttämään käymälää kymmenessä päivässä – vessakoulutuksella voidaan vähentää maidontuotannon päästöjä

MT vieraili pahoin kärsineillä tulvapelloilla Alankomaissa – "Kollegani on menettänyt tulvien takia 90 hehtaaria perunaa", paikallinen viljelijä kertoo

Maitotilojen määrä voi laskea alle viiden tuhannen jo tänä vuonna

Kanadan helteet ajoivat rapsin hinnan uuteen nousuun, Euroopassa sianlihan hinta laskee