Maatalous

Varsinais-Suomen ely kannattaa vesiensuojeluyhdistyksen aloitetta lantabakteerien vesistövaikutusten selvittämisestä

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys toivoo selvityksen johtavan nitraattiasetuksen uudistamiseen. Lannanlevityksen pitäisi yhdistyksen mukaan edellyttää aina ilmoitusta viranomaisille.
Juha Sinisalo
Näkymä Eurajoelle Eurajoen kunnan tuntumassa. Kuvituskuva.

Varsinais-Suomen ELY-keskus kannattaa Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n tekemää ehdotusta tutkimushankkeesta, jossa selvitettäisiin lannan sisältämien bakteerien vesistöille aiheuttamia riskejä.

Ely-keskus katsoo, että vesiensuojeluyhdistyksen esittämä tutkimus- ja selvityshanke olisi hyödyllinen. Ely-keskus "tulee ottamaan esitetyt tarpeet esiin keskusteluissa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa", viraston tiedotteessa todetaan.

"Mahdollisia tutkimuslaitoksia voisivat olla esimerkiksi Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus sekä Pyhäjärvi-instituutti, jossa tiettävästi jo tällaista hanketta ollaan suunnittelemassa."

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys teki ehdotuksensa sen jälkeen, kun Eurajoen bakteeripitoisuuden oli elokuussa havaittu olevan selvästi tavanomaista suurempi. Bakteerien vuoksi Eurajoen vettä ei saanut käyttää kasteluun eikä joessa saanut uida kolmen viikon ajan.

Bakteeripitoisuuden nousun on arveltu johtuneen peltojen keväisestä lannanlevityksestä.

Vesiensuojeluyhdistys halusi viranomaisten selvittävän, onko lannanlevityksessä noudatettu lain vaatimuksia. Yhdistys halusi myös selvityksen siitä, onko lannan levityksessä syyllistytty ympäristön turmelemiseen.

Tänään tiistaina antamassaan vastauksessa Varsinais-Suomen ely-keskus toteaa, että sen saamien tietojen mukaan lannanlevityksessä on noudatettu nitraattiasetuksen vaatimuksia. Perusteita tutkintapyynnön tekemiseen ei ely-keskuksen mukaan tästä syystä ole.

Viranomaisten arvion mukaan on mahdollista, että elokuun voimakkaat sateet ovat kesä–heinäkuun pitkän kuuman ja kuivan jakson jälkeen "saaneet pelloista ravinteita ja bakteereja liikkeelle, vaikka lannan levitys olisikin tehty säädöksiä noudattaen".

Syyskuun alussa useille viranomaisille tekemässään toimenpidealoitteessa Eurajoen vesiensuojeluyhdistys vaatii myös lainsäädäntöön kirjausta, joka edellyttäisi lannan peltolevityksestä aina ilmoitusta viranomaiselle.

Lue myös:

Eurajoella vaaditaan tutkimusta lannan levityksen ympäristövaikutuksista – jokivesi oli lähes kuukauden käyttökiellossa korkeiden bakteeripitoisuuksien vuoksi

Lue lisää

Broilerinlannasta ulostebakteereita veteen? Eurajoen uimakieltoon johtanut saastuminen herättää kysymyksiä – "Viljelijä ei olisi voinut tehdä mitään toisin"

Yle uutiset: Eurajoella vaaditaan tutkimusta lannan levityksen ympäristövaikutuksista – jokivesi oli lähes kuukauden käyttökiellossa korkeiden bakteeripitoisuuksien vuoksi

Eurajoella alkanut maastopalo tukahtui viljelijän ripeän toiminnan ansiosta – "En osannut ajatellakaan, että näin voisi käydä"

Satakunnan Kansa: Koululainen havaitsi suden 20 metrin päässä Eurajoella – kyläkoulun kaikki oppilaat saivat määräajaksi oikeuden koulukyyteihin