Maatalous

Lannoitteiden hinnannousu voi näkyä ruuan hinnassa ensi vuonna – ministerit pelkäävät ruokakriisiä

Maailmalla ruoka on kalleinta vuosikymmeniin ja öljy kalleinta vuosiin.
Jaana Kankaanpää
Ruuan hinnan uskotaan nousevan ensi vuonna Euroopassa. Kotimaassa muutokset ovat tänä vuonna olleet vähäisiä.

Lannoitteiden hinnannousun pelätään johtavan Euroopassa ruuan hintakriisiin, kertoo verkkolehti Politico.

EU-maiden maatalousministerit olivat viime viikolla pidetyssä kokouksessaan huolissaan energian hinnannousun nostamista lannoitteiden hinnoista. Huolena on niin viljelijöiden pärjääminen kuin mahdollinen ruokakriisi. Energian ja ruuan kallistuminen voisi aiheuttaa levottomuuksia.

Kolmannes Euroopan lannoitetehtaista on kiinni tai leikannut tuotantoaan jyrkästi nousseen kaasun hinnan takia.

Lannoitteiden korkeiden hintojen uskotaan jollain aikavälillä siirtyvän ruuan hintaan. Jos lannoitteiden käyttö kalliiden hintojen takia vähenee, laskee ruuan tuotantomäärät ja niukkuus nostaisi ruuan hintaa.

Ruuan hinnannousu voisi todennäköisesti tulla ensi vuoden puolella, sillä nyt nousseet lannoitekustannukset vaikuttavat ensi vuoden satoon.

EU:n maatalousministerit olivat Politicon mukaan pessimistisiä, että mahdollinen ruuan hinnannousu menisi kokonaisuudessaan viljelijöille. Koko Euroopassa tuottajien neuvotteluvoima ruokaketjussa on heikko.

Eurooppalaisissa maatalouslehdissä on kirjoitettu arvioita, että EU:n Pellolta pöytään ja Green Deal -strategioissa tavoittelema lannoitteiden käytön merkittävä pienentäminen voi hintojen nousun takia toteutua jo paljon tavoiteaikataulua aiemmin.

Energian ja lannoitteiden hinta on noussut tänä vuonna myös muun muassa Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Kiina rajoittaa siten lannoitevientiään.

Ruuan hinta oli maailmalla syyskuussa korkeimmillaan vuosikymmeniin, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO.

Järjestön ylläpitämän indeksin mukaan ruuan reaalihinta on ollut nykyistä korkeampi vain 1970-luvun alussa.

Vuodentakaiseen verrattuna ruoka oli kallistunut maailmalla keskimäärin lähes kolmanneksen.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat olivat syyskuussa alle prosentin kalliimpia kuin vuosi aiemmin.

Tuottajahinnoissa ei Suomessa ole ollut vuodessa juurikaan muutoksia lukuun ottamatta viljoja ja öljykasveja. Viljan tuotantomäärä on pienentynyt vaikean kesän myötä merkittävästi. Muutoin tuotantomäärät ovat olleet melko vakaat.

Maailmalla syyskuussa nousi eniten viljojen ja öljykasvien hinnat. Myös maito ja sokeri nousivat, kun taas lihan hinnat polkivat paikallaan.

Viljan hintoja nosti syyskuussa maailmalla vehnävarastojen tiukkeneminen. Vehnän hinta oli 41 prosenttia viime vuotta korkeammalla.

Myös ohran hinta nousi hyvän kysynnän avulla. Maissin hinta oli syyskuussa vakaa, mutta sekin on alkuvuoden nousun jälkeen lähes 40 prosenttia viime vuotta korkeammalla.

FAO:n kasviöljyjen hintaindeksi on noussut vuodessa 60 prosenttia.

Palmuöljyn hinta nousi syyskuussa korkeimmilleen kymmeneen vuoteen. Kysyntä on vahvaa. Malesiassa tuotantomääriin liittyy epävarmuutta, kun työntekijöistä on ollut pulaa.

Rapsiöljy kallistui, kun sen tarjonta on niukkaa.

Soijaöljyn hinta oli laskussa, koska sitä arvioidaan olevan riittävästi saatavilla.

Maitotuotteiden hinnat olivat syyskuussa maailmalla nousussa sillä kysyntä on hyvää ja tarjonta tiukahkoa.

Euroopassa syksyn myötä tuotantomäärät ovat laskussa. Lisäksi varastoissa ei ole pahemmin ylimääräistä, mikä tukee hintoja.

Oseaniassa ollaan vasta siirtymässä vuosittaiseen korkeantuotannon kauteen, jolloin syyskuussa matalat tuotantomäärät tukivat hintatasoa.

Maitotuotteiden hinnat ovat keskimäärin maailmalla 15 prosenttia vuodentakaista korkeammat.

Lihamarkkinoilla kehitys on ollut kaksijakoinen. Naudanlihan hinnat ovat syyskuussa maailmalla nousseet, kun tarjonta on ollut tiukkaa.

Sen sijaan siipikarjan ja sianlihan hinnat ovat laskeneet.

Siipikarjan tarjontamäärät ovat olleet kasvussa. Sianlihan tuontikysyntä Kiinassa on laskenut, mikä painaa hintoja etenkin Euroopassa.

EU-maiden keskihinta sianlihalle on laskenut lokakuun alussa 1,32 euroon kilolta.

Saksassa e-luokan lihan hinta oli 1,29 euroa ja Tanskassa 1,33. Suomessa hinta on pysynyt noin 1,60 eurossa kilolta.

Sokerimarkkinoilla seurataan Brasiliaa. Kuivuus jättänee sokerisadon Brasiliassa tavallista pienemmäksi. Energian hintojen nousu taas lisännee sokeriruo'on käyttöä etanoli-polttoaineeksi Etelä-Amerikassa.

Brasilian pienenevää sokerin tarjontaa tasaa jonkin verran hyvät satonäkymät Intiassa ja Thaimaassa.

Öljyn hinta on noussut korkeimmilleen vuosiin. Perjantaina Brent-raakaöljyn hinta ylitti hetkellisesti 85 dollaria tynnyriltä.

Maailmanpankin tilastojen mukaan kalliimpaa öljy on ollut viimeksi vuonna 2014. Silloin hinnat olivat yli sadassakin dollarissa.

Lue lisää

Viljamarkkinat ovat varpaillaan Venäjän uhittelusta – kriisin kärjistymisellä olisi vaikutusta myös energian hintoihin

Luke: Ruuan hinta nousee tänä vuonna 2–2,5 prosenttia – mediaanituloisen kotitalouden ruokamenot kasvaisivat silloin noin 100 euroa vuodessa

MTK:n johtokunta vaatii maatalouden kustannuskriisiin nopeita ratkaisuja – "Jos markkina ei toimi hyvällä, on se pantava toimimaan kovin keinoin"

Inflaation kiihtyminen lyö maataloutta ankarasti