Maatalous

Perunavarastot ovat nyt poikkeuksellisen pienet – hinta silti alhaalla, kasvis- ja perunakauppaan liittyvät kilpailutukset yksi mahdollinen syy

Tuotantokustannusten nousulla ei ole juuri ollut vaikutusta maatalouden tuottajahintoihin.
Rami Marjamäki
Perunaa on varastoissa tavallista vähemmän.

Talven varalle on nyt varastoissa poikkeuksellisen vähän ruokaperunaa. Määrä on ollut alhaisempi vain syksyllä 2012.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemään ruokaperunan varastokyselyyn kuuluvat yli viiden perunahehtaarin tilat. Niiden perunan yhteisala jäi ensimmäistä kertaa historiassa alle 10 000 hehtaarin.

Kyselytilojen varastoissa oli lokakuun puolivälissä 171 miljoonaa kiloa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Ruokaperunan osuus siitä oli 141 miljoonaa kiloa, 22 miljoonaa kiloa viimevuotista vähemmän.

Myös viljelijöiden lukumäärä oli laskussa. Tänä vuonna Luken kyselyssä oli mukana 406 viljelijää, joista kolmannes Pohjanmaan ely-keskuksen alueella.

Pohjanmaalla on myös suurimmat viljelyalat ja varastomäärät. Ruokaperunan varastoista oli kolmen Pohjanmaan elyn alueella yli 80 prosenttia.

Suurimmat perunatilat olivat Pohjois-Pohjanmaalla, missä perunatiloilla oli keskimäärin 36 hehtaaria ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Seitsemällä tilalla viljeltiin ruokaperunaa yli sadan hehtaarin alalla.

Keskimääräinen sato jäi viime kesänä 30 tonniin hehtaarilta, kun vuonna 2020 satoa saatiin 32 tonnia hehtaarilta. Kuiva kesä myös lisäsi perunaruven määrää ja lajitteluhävikin määrä oli syyskuussa hieman edellisvuotista suurempi.

Vaikka perunaa on varastoissa tavanomaista vähemmän, se ei ole nostanut perunan viljelijähintaa.

Syyskuussa ruokaperunan viljelijähinta oli 17,91 euro per sata kiloa, kun se vuotta aiemmin oli 19,15 euroa per sata kiloa.

Prosentuaalisesti hinta oli reilut kuusi prosenttia edellisvuotista alhaisempi.

Yksi mahdollinen hintatasoon vaikuttava tekijä ovat Luken mukaan kasvis- ja perunakauppaan liittyvät kilpailutukset, jotka ovat pudottaneet hintaa alaspäin.

Niin peruna- kuin muillakin tiloilla huolta aiheuttaa nyt tuotantopanosten hintojen nousu, joka johtuu pitkälti energian hinnan noususta.

Sähköä kuluu perunatiloilla varastojen jäähdyttämiseen ja lämmin syksy lisää jäähdytystarvetta. Varsinkin lannoitteiden hinnannousu luo epävarmuutta maatilojen suunnitelmiin ensi kaudelle.

Tilastokeskuksen elokuisen maatalouden tuottajahintaindeksin mukaan tuotantokustannusten nousulla ei ole juuri ollut vaikutusta maatalouden tuottajahintoihin. Perunan viljelyn kannattavuutta ja ensi vuoden viljelysuunnitelmia lasketaankin tänä syksynä tarkkaan, Lukesta todetaan.

Lue lisää

Tuottajilta hätähuuto: Perunan tuottajahinta laskee kustannusten noustessa – tuotannon jatko vaarassa

Tuottajahinnat hitaassa nousussa – sianlihan syöksylasku Euroopassa pysähtyi ja maidon hinta on useissa maissa ylittänyt 40 senttiä

Maidontuotannon kujanjuoksu

Kolme neljästä vaatii tuontiruualta kotimaisen ruuan laatua – MTK kampanjoi keskiviikkona myymällä ruokaa tuottajahintaan