
Kolme neljästä vaatii tuontiruualta kotimaisen ruuan laatua – MTK kampanjoi keskiviikkona myymällä ruokaa tuottajahintaan
Tempaus järjestetään keskiviikkona yhdellätoista paikkakunnalla ja yhdellä vielä perjantaina.
Kampanjan alla tilatussa kyselyssä suomalaiset olivat kotimaisen ruuantuotannon puolella. Kuva: Timo FilpusMaa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto ja sen paikallisyhdistykset järjestävät keskiviikkona 17.11. protestin, jolla tuodaan esiin kannattavuuskriisiin ajautuneiden maataloustuottajien huoli.
Tapahtumissa myydään elintarvikkeita tuottajahinnoin sekä mukaan että valmiina annoksina. Halutessaan tuotteista voi maksaa korkeampaa, reilua tuottajahintaa.
"Tämä on muistutus siitä, kuinka pieni maatalousyrittäjän osuus suomalaisten ruokamenoista on", MTK.n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo.
"Tällä havainnollistetaan sitä, että aika pienilläkin asioille ruokamarkkinoilla voitaisiin pelastaa suomalainen maatalous."
Myytävät tuotteet ja ruoka-annokset vaihtelevat paikkakunnittain.
Protesti järjestetään Helsingissä kello 11–12.30. Yhdeltätoista tapahtuma alkaa myös Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Kokkolassa, Iisalmessa, Savonlinnassa, Tampereella ja Joensuussa.
Turussa tapahtuma alkaa kello 11.30, Porissa kello 12 ja Leppävirralla kello 13. Seinäjoen torilla tempaus järjestetään perjantaina 19.11. kello 15.
Ensimmäisen kerran vastaava protesti järjestettiin vuonna 2012. Tuolloin kymmenellä eri paikkakunnalla myytiin kuluttajahinnalla esimerkiksi porsaan palapaistia ja ruisleipää.
Vuonna 2015 tuottajat myivät pyttipannua ja maitoa kaikkiaan 20 paikkakunnalla.
Marttilan mukaan protesti on jälleen paikallaan maatalouden huonon kannattavuuden vuoksi.
"Nyt on taas aika kysyä, miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten. Teema on tuttu, mutta valitettavasti edelleen ajankohtainen."
Tällä kertaa tuotteita on pohdittu paikallisesti ja käytännöllisyys edellä.
Helsingin Narinkkatorilla mahansa voi täyttää 40 sentin lihakeittoannoksella tai 10 sentin vegaanisella hernekeitolla. Kotiin voi viedä 10 kappaleen kennon vapaan kanan munia 50 sentillä sekä viiden kilon perunaämpärin eurolla. Ämpäri kuuluu perunoiden hintaan.
Helsingin Narinkkatorin tilaisuudessa kuullaan tuottajien puheenvuoroja sekä paneelikeskustelu.
Keskusteluun osallistuvat elintarvikevaltuutettu Olli Wikberg, Elintarviketeollisuusliitto ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto, sekä MTK:n johtokunnan jäsen Kaisa Rantasalo.
Tapahtumassa on mahdollisuus myös täyttää adressi reilumman tuottajahinnan puolesta.
MTK:n laskelmien mukaan tuottaja saa tällä hetkellä esimerkiksi luomuruisleivän lopullisesta myyntihinnasta seitsemän senttiä, kanamunakennosta parhaimmillaan 75 senttiä, ja olutpullosta noin 2,2 senttiä.
Alhaiset tuottajahinnat ovat ajaneet tuottajat ahdinkoon, kun samaan aikaan huonon satovuoden kanssa tuotantopanosten, kuten rehuviljan, lannoitteiden ja polttoaineen hinnat ovat nousseet rajusti.
Tapahtuman alla MTK on teettänyt kyselyn suomalaisten mielipiteistä liittyen ruuantuotantoon ja sen tulonjakoon.
Kyselyn mukaan 84 prosenttia suomalaisista toivoo viljelijöiden saavan paremman osuuden ruuan hinnasta. Lähes 80 prosenttia vastaajista kertoo olevansa myös valmiita maksamaan ruuasta enemmän tuottajan hyväksi.
Runsaat 80 prosenttia vastaajista tahtoisi myös lisää joustavuutta kaupan sopimuksin, jos tuotantopanoskustannukset nousevat äkisti.
Tulokset ovat samansuuntaisia kuin Maaseudun Tulevaisuuden taannoisessa gallupissa, jossa 60 prosenttia kansalaisista kertoi olevansa valmiita maksamaan lisää viljelijän toimeentulon turvaamiseksi.
MTK kysyi vastaajilta myös, kuinka paljon enemmän he olisivat valmiita maksamaan. Yleisin vastaus oli muutaman prosentin, ja vain 15 prosenttia vastaajista olisi valmis maksamaan tuottajalle yli viidenneksen aiempaa enemmän.
Suomalaisten kannat olivat kyselyssä muutenkin vahvasti kotimaisen ruuan puolella. Jopa 86 prosenttia vastaajista koki, että suomessa pitäisi tuottaa ruokaa ainakin oman kulutuksen tarpeisiin.
Kolme neljästä vastaajasta vaatisi tuontiruualta samoja standardeja kuin kotimaiselta ja piti kotimaista tuotantoa ulkomaalaista vastuullisempana.
Tuotannon vastuullisesta kertovia merkintöjä tuontiruokaan toivoi runsaat 70 prosenttia. Yhtä moni haluaisi suomalaisen maatalouden riippuvuuden ulkomaisista tuotantopanoksista vähentyvän.
Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS MTK:n tilauksesta. Kyselyyn vastasi 1 004 suomalaista 29.10.–3.11. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttia.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

