Maatalous

HKScan selvittää viljan tuontia vielä tänä vuonna: "Jonkun on tuotava, koska kotimainen rehu ei riitä" – Ruokatalo ennakoi myös merkittäviä korotuksia lihan tuottajahintoihin vuonna 2022

Pyyntö rehutilanteen ja viljan tuonnin kartoittamiseen tuli tuottajilta. "Selvitystyö käy nyt aika kuumana", sanoo Jari Leija.
Carolina Husu
Ohran tuontiaikeet pian satokauden päätyttyä herättävät kysymyksiä MTK:ssa.

HKScan selvittää viljan saatavuutta Suomen kotieläintiloille. MT kuuli huhuja, että HKScanin tilaamia ohralaivoja olisi jo seilaamassa tänne.

Suomen liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja Jari Leija kiistää huhun.

"Me selvitämme tuontia, koska tuottajat ovat pyytäneet apua selvitykseen ja siihen, kuinka rehun raaka-aine saadaan riittämään. Selvitystyö käy nyt aika kuumana, koska tuorein tieto kertoo, ettei oma vilja riitä ruokkimaan Suomen kotieläintiloja. Jonkun on tuotava rehun raaka-aineita."

HKScan ei siis toistaiseksi tuo rehuviljaa, ja Leijan mukaan tuontispekulaatiot liittyvät kaupallisiin rehutehtaisiin.

Jos HKScan ryhtyisi yhteistyökumppaniensa kanssa tuontiin, se voisi tapahtua vielä tämän vuoden aikana, Leija sanoo. Rehustuksen ja viljakaupan kumppaneita ovat "tunnetut isot toimijat" ja LSO-Osuuskunta.

Rehun raaka-ainelasti tulisi Euroopasta, ja siinä olisi ohraa ja vehnää, mahdollisesti myös maissia.

"Ohrasato jää miljardiin kiloon. Se on puoleen vuosisataan pienin", Leija siteeraa Luken ja Vyrin tuoreita satotietoja.

"Tärkeintä on, että Suomen oma viljakauppa lähtee käyntiin ja että kotieläintilojen rehustus turvataan. Tärkeää on myös, että suomalaiset kasvinviljelytilat saavat viljasta asianmukaisen korvauksen ja että turvataan sekä kasviviljelyn että kotieläintuotannon kannattavuus ja suomalaisen ruokaketjun tulevaisuus."

MT kysyi myös, kenelle se myisi tuontiviljan, millä hinnalla ja keiden kanssa tuontiin ryhdyttäisiin, Leija vastaa lyhyesti: "HKScanilla ei ole omaa rehuteollisuutta."

MT kysyi myös, onko kotimainen vilja siis loppu, onko HKScan aktivoitunut kotimaan ostoissa ja korkeammalla hinnalla ja onko se neuvotellut kaupan kanssa korkeampaa lihanhintaa.

"Vilja ei ole vielä loppunut, mutta kotimainen rehuvilja ei riitä seuraavaan satokauteen", Leija vastaa.

"Hintaneuvotteluja käydään koko ajan. Itse arvioin lihan tuottajahintoihin tulevan merkittäviä korotuksia vuoden 2022 aikana. Tämä on välttämätöntä, jotta tilat selviävät nykyisestä kriisistä. Suomessa ei ole varaa siirtyä tuonnin varaan ruoantuotannon suhteen", Leija sanoo ja muistuttaa kotimaisen ruokaketjun työllistävän 340 000 ihmistä ja tuottavan yhdeksän miljardin euron verotulot.

MTK:ssa viljan tuontiaikeet puhuttavat.

"Viljan tuonti herättää aina kysymyksiä", sanoo vilja-asiamies Max Schulman.

"Onko yritetty ostaa ”aikuisten oikeasti” ensin kotimaasta tavallista aktiivisemmin? Minne vilja menee ja ketä sillä subventoidaan? Eikö tässä olisi nyt tuhannen taalan paikka siirtää hintaa lopputuotteeseen eikä lähteä "haastamaan" kotimaan viljan hintoja? Jopa kuluttajat ovat ilmaisseet tukevansa kotimaista tuotantoa" Schulman sanoo.

"Kotieläintilat kärsivät tilanteesta eniten, kun rehukustannus nousee eivätkä tuottajahinnat reagoi siihen. Jos lihasta ei makseta enempää, jotta viljan voisi ostaa oikealla markkinahinnalla, niin onko tässä mitään ideaa?"

Schulman ymmärtää, että eläimet on ruokittava ja viljaa tuotava, jos rehusta on aito puute.

"Nyt tiukka tase antaa kuitenkin ymmärtää, että viljaa on, tosin eteläisessä Suomessa alkaa olla tyhjiäkin siiloja. Mutta ei tuontikaan ole halpaa."

Hän pelkää, että tuonti voi kylvää kyräilyä viljelijöiden kesken, kun kaikki kamppailevat korkeiden kulujen kanssa.

Rehuviljaa on tuotu Suomeen ennenkin, Schulman sanoo.

"Tämä ei ole mitään uutta. Mutta näin varhainen ajankohta heti puintikauden jälkeen on ennen näkemätöntä, kun kyseessä on ohra."

Lue lisää

HKScan kokeilee vastuullisuusviestintää virtuaalisen maatilan avulla

Eläinpalkkiojärjestelmän muutos tietää nautatilalle 100 000 euroa menetyksiä – "Tällainen ei motivoi eteläsuomalaisia naudanlihantuottajia jatkamaan"

Ruokaketju ei ole yskinyt koronasta – riski elintarviketeollisuuden tuotantolinjojen sulkemiseen on olemassa, jos tautitilanne pahenee

Ruuan vientiin Kiinaan muutoksia vuodenvaihteessa – Ruokavirasto: Vientiin voi aiheutua häiriöitä, Valio luottavaisena: "Meillä on hyvä ymmärrys Kiinan vaatimuksista"