Maatalous

Vaatteet veks! Eläinlääkäriopiskelijat riisuutuivat kunnianosoituksena kotimaisille alkuperäisroduille

Opiskelijat lahjoittavat kalentereista kertyvät tuotot Luonnonperintösäätiölle.
Mima Jämsä
Eläinlääketieteen opiskelijat poseeraavat vuoden 2022 hyväntekeväisyyskalenterissa kotimaisten alkuperäisrotujen kanssa. Kuvan pörröiset pallerot ovat suomenlapinkoiran pentuja.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kolmannen vuoden opiskelijat ovat jälleen julkaisseet perinteisen vuosikalenterin.

Hyväntekeväisyyskalenterin uusi nimi Vetladies & Lads paljastaa isoimman uudistuksen aiempiin vuosiin verrattuna: naisopiskelijoiden lisäksi tulevan kalenterin alusvaatekuvissa poseeraavat myös miesopiskelijat.

Tänä vuonna kalentereista kertyvät tuotot lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle. Aiempien vuosien lahjoituskohteita ovat olleet muun muassa tilalliset ja eläinsuojeluyhdistys.

Vuoden 2022 kalenterin teemaksi opiskelijat valitsivat perinteiset suomalaiset eläinlajit ja -rodut. Valokeilaan pääsevät niin isot kuin pienetkin eläimet tipusista hevosiin.

Kalenterin kuvat ja taitto toteutettiin opiskelijoiden omin voimin.

"Oli piristävää vaihtelua haastaa itseään täysin uudenlaisella kuvausprojektilla", kalenterin valokuvannut Mima Jämsä sanoo tiedotteessa.

Vuosikalenterin tekeminen on iso ponnistus, sillä kuvia pitää napsia ympäri vuoden.

”Se hieno alusvaateposeeraus, mitä harjoittelit etukäteen vaatekaupan sovituskopin lattialla, ei välttämättä ole aivan yhtä helposti toteutettavissa jäisessä mäessä vuohen kanssa", kalenteriin tekoon osallistunut opiskelija muistelee.

Oman haasteensa kuvauksiin toi työskentely eläinmallien kanssa.

"Kuvauksiin mentiin usein ilman tarkkaa tietoa eläinmäärästä tai kuvauspaikasta, mikä vaikeutti suunnittelemista entisestään. Osa eläinlajeista oli myös meille alan opiskelijoille vieraita, jolloin kuvausten alussa käytettiin aikaa ihan vain eläimiin tutustumiseen normaalia enemmän. Kaikki kuvaukset toteutettiin eläinten ehdoilla", Jämsä kertoo.

Tekijät toivovat, että he voivat kalenterillaan parantaa kuluttajien tietoa kotimaisista eläinroduista sekä edistää sukupuolien välistä tasa-arvoa.

Tilauksen voi tehdä kalenterin kotisivulla. Kuvissa esiintyvien kotimaisten eläinrotujen esittelyt ja tunnelmia kulissien takaa löytyy kalenterin Facebook- ja Instagram-tileiltä.

Lue lisää

Lapinlehmä tarjoaa monia mahdollisuuksia

Yle uutiset: Kainuussa kerätään luistimia ja varusteita vähävaraisille

Yle uutiset: Seurakuntayhtymän Lahja lapselle -keräykseen tullut vain murto-osa tarvittavista lahjoituksista – 800:lle lapselle yritetään vielä löytää paketti

Alkuperäisrotujen arvostus nousussa – Kasvatukseen mahdollista saada tukea