Maatalous

Viljojen 300 euroa lähestyneet hinnat ovat rikkoneet kotimaan ennätykset, omikron heiluttaa viljapörssejä ja öljyn hintaa

Rapsin pörssihintoja on polkenut pudotuksessa ollut raakaöljy.
Pekka Fali
Vehnän hinta on heilunut Pariisin hyödykepörssissä.

Viljojen hinnat ovat ruista lukuun ottamatta rikkoneet kaikkien aikojen ennätyshinnat.

Vehnästä maksetaan kotimaassa jo 290 euroa tonnilta. Kaura lähestyy samoja lukemia. Ohrasta maksetaan korkeimmillaan lähes 300 euroa. Rukiin vanhat varastot ovat pitäneet sen hinnan noin 200 eurossa tai alle.

Rypsistä ja rapsista Avena tarjosi torstaina 651 euroa.

Koronaviruksen omikron-muunnos hermostutti kansainvälisiä markkinoita alkuviikon. Se heijastui myös viljamarkkinoihin. Lisäksi sijoittajat kotiuttivat voittojaan kuunvaihteessa. Keskiviikon aikana pelko alkoi hälvetä ja hinnat kääntyivät takaisin nousuun.

Pariisin hyödykepörssissä joulukuun vehnänoteeraus kävi alkuviikosta alimmillaan 277 eurossa tonnilta, kun viime viikolla ylittyi 310 euroa. Torstaina hinta ylitti 290 euroa.

Helmikuun rapsinoteeraus kävi viikolla alimmillaan 643 eurossa tonnilta. Torstaina hinta ylitti 665 euroa. Marraskuussa hinta ylitti välillä 700 euroa.

Rapsia on polkenut pudotuksessa ollut raakaöljy. Torstaina Brent-laadun öljyn hinta liikkui 70 dollarin tuntumassa, kun viikkoa aiemmin se oli yli 80 dollaria.

Lue lisää

Viljamarkkinat ovat varpaillaan Venäjän uhittelusta – kriisin kärjistymisellä olisi vaikutusta myös energian hintoihin

Alkoholivalmistaja Anora ostaa tuontiohraa kevään aikana turvatakseen valmistusmääränsä – "Kotimaisen ohran saatavuuteen liittyy riski"

Omikronmuunnoksen taudinkuva ilmeisesti aiempia muunnoksia lievempi, sanoo THL:n ylilääkäri – tartunnoissa havaittavissa tasaantumista

THL:n Tervahauta: Nykyrajoituksia syytä jatkaa, muttei kiristää entisestään