Maatalous

Keski-Euroopan sato kärsii kuivuudesta – Belgiassa peltokasveja on yritetty auttaa sadettamalla

Ensimmäisinä Belgiassa ovat kuivuneet isolehtiset kasvit, kuten sokerijuurikas ja öljykasvit, kuten rapsi ja rypsi. Sokerijuurikas on Belgian tärkeimpiä viljelykasveja.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Belgialaisen tuottajajärjestön edustaja Luc Vanoirbeek tarkastelee Josse Peetersin peltoja perjantaina Leuvenissa Belgiassa. Maissipelto on kokenut viime kuukausina kovia. Maissit eivät ole saaneet tarpeeksi vettä kasvaakseen täyteen mittaan.

Pitkä kuivuusjakso on koetellut pohjoisen Euroopan lisäksi myös Keski-Euroopan viljelijöitä.

Viljojen sato Euroopan unionissa on tippunut viime vuodesta kuusi prosenttia vaihtelevien sääolosuhteiden takia, EU:n tuottajien kattojärjestö Copa-­Cogecan ennuste kertoo.

Sato on laskemassa kuluvana vuonna 291 miljoonasta tonnista 274 miljoonaan tonniin. Samaan aikaan, kun Pohjois- ja Keski-Eurooppa ovat kärvistelleet kuivuuden vuoksi, Espanja, Portugali, Italia ja Ranska ovat kärsineet mittavista tulvista.

”Jos tällä viikolla ei tule sadetta, niin tulee pahaa jälkeä”, belgialainen farmari Josse Peeters sanoo ja näyttää kuivuuden runtelemaa maissipeltoaan. Sen sato ei ole enää pelastettavissa.

”Maissi ei selviytyisi enää, vaikka alkaisikin sataa.”

Maissin lisäksi Peetersin perhe tuottaa perunoita, viljaa, sokerijuurikasta ja päärynöitä. Viimeksi kunnolla on satanut toukokuun lopulla. Siitä eteenpäin hän on tiiraillut sääennusteita päivittäin.

”Tässä ammatissa kaikkeen pitää varautua: keväällä satoi liikaa ja nyt liian vähän. Ei voi olla viljelijä, jos ei pysty käsittelemään erilaisia sääolosuhteita”, Peeters heittää leikillä.

Belgiassa ensimmäisenä ovat kuivuneet isolehtiset kasvit, kuten sokerijuurikas ja öljykasvit, kuten rapsi ja rypsi. Sokerijuurikas on Belgian tärkeimpiä viljelykasveja.

Näiden lisäksi huolestuttava tilanne on vihanneksilla, kuten kukkakaalilla ja pinaatilla, belgialaisen tuottajajärjestön Boerenbondin edustaja Luc Vanoirbeek arvioi.

Hän sanoo tilanteen olevan paha, muttei vielä katastrofaalinen. Jos kuluva viikko jatkuu samanlaisena, arvio muuttuu katastrofaaliseksi.

”Jos saamme 10–15 päivää sadetta lyhyen ajan sisällä, niin sato voi olla ihan kohtuullinen. Sateen myötä kasvit voivat ottaa kesäkuukausina menetettyä kasvua kiinni.”

Kuivuus on vienyt Belgiassa viljojen keskimääräisestä sadosta viidenneksen. Vihannesten ja juurikkaiden satoa on vaikea vielä ennustaa, koska niitä nostetaan vasta syksyllä.

Kysymykseen siitä, mitkä odotukset tuottajajärjestöllä ovat syksyn satoa kohtaan, Vanoirbeek ei lähde arvuuttelemaan.

”Viime vuonna kuivuus oli myös pitkäjaksoista, mutta syksyllä sato oli kuitenkin kohtuullinen. Tilanne on paha, mutta emme voi ennustaa menetysten suuruutta ennen kuin aletaan nostotöihin, eli useiden kuukausien päästä”, hän muistuttaa.

Peeters harmittelee, että syysviljojen kylvöä on pitänyt venyttää kuivuusjakson takia. Maa on niihin liian kuiva.

Belgiassa peltokasveja on yritetty auttaa sadettamalla. Vanoirbeekin mielestä kastelu voi usein olla vain heikkoa tehohengitystä.

”Kustannukset nousevat korkeiksi.”

Pohjoiset EU-maat ovat lähestyneet Euroopan komissiota kuivuuden takia. Myös Suomelle on tulossa helpotusta. Komissio on hyväksymässä tukimaksatusten aikaistamisen 85 prosentille suorista tuista.

Vanoirbeek pitää mahdollisena, että myös heidän on haettava maansa hallitukselta apua. ”Olemme valmistautuneet ottamaan yhteyttä ministeriöön, jos tämä jatkuu.”

”Tulevassa EU:n maatalouspolitiikan uudistuksessa tulee olla maininta riskienhallintatyökaluista. Ne ovat juuri tällaisia tilanteita varten.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerijuurikkaan rikkakasvien torjuntaan kehitettiin uusi innovaatio: "Hyppy uudelle aikakaudelle"

Ruokavirasto vahvistaa: Viime syksyn viljasadossa vehnä laadukasta, kaura kevyttä

Luke vahvistaa: Viime vuoden viljasato oli pienin 26 vuoteen