Kananmunamarkkinat ovat hyvin tasapainossa – kulutus hyppäsi viime vuonna eikä laskua näy
Virikehäkeissä tuotettujen munien osuus laski alle 51 prosenttiin kokonaistuotannosta.Kananmunien kulutus kasvoi viime vuonna viisi prosenttia edellisestä vuodesta. Siihen vaikutti kokkailun lisääntyminen kodeissa.
Kantar TNS Agri ennakoi kulutuksen kasvun hetkellisesti pysähtyvän, kun yhteiskuntaa aletaan aikanaan avaamaan koronakurimukselta. Kuluvalle vuodelle ennustetaan noin prosentin kulutuksen kasvua.
Viime vuonna kananmunia syötiin keskimäärin 12,5 kiloa henkeä kohti. Tälle vuodelle ennuste on 12,6 kiloa.
Kananmunien tuotanto pakkaamoille vuonna 2020 pysyi edellisvuoden tasolla, vajaassa 76 miljoonassa kilossa.
Virikehäkkituotannon osuus laski alle 51 prosenttiin loppuvuodesta. Vuoden 2019 alussa osuus oli noin 58 prosenttia.
Lattiamunien osuus nousi viime vuonna 42 prosenttiin kokonaistuotannosta. 2019 alussa se oli noin 35 prosenttia. Luomumunien osuus pysytteli 7 prosentin tietämillä.
Vuoden 2021 alussa munivia kanoja oli melko täsmälleen saman verran kuin vuotta aiemmin. Pääsiäisen aikoihin kanoja ennustetaan olevan hieman viime vuotta vähemmän.
Mikäli kulutus pysyttelee lähellä 2020 kevään koronasulun aiheuttamia huippulukemia, ei keväällä jää munia juurikaan vientiin.
Kesän jälkeen kanamäärä lähtee nousuun ja tuotanto tulee olemaan edellisvuotta suurempaa koko loppuvuoden, Kantar TNS Agri ennustaa. Koko vuodelle 2021 ennakoidaan 2–3 prosentin tuotannon kasvua.
Kananmunien omavaraisuusaste laski viime vuonna muutamalla prosenttiyksiköllä 111 prosenttiin. Tänä vuonna omavaraisuus hieman nousee.
Yli sadan kanan tilojen määrän ennustetaan vähenevän tänä vuonna seitsemällä prosentilla 240 tilaan.
Keskimäärin tilalla on 16 700 kanaa, 10 prosenttia viime vuotta enemmän. Yhteensä Suomessa olisi 4 miljoonaa munivaa kanaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

