Hyväntuulista vastuun vuorottelua
Ylämaankarjan naudat pärjäävät ulkona läpi vuoden, kertoo Esko Rissanen. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoPIEKSÄMÄKI (MT)
Kirjallinen sopimus, selkeä tavoite ja samanhenkiset ihmiset tekemässä yhdessä töitä. Niistä syntyy kannattava yhteistyö, kuten pieksämäkeläinen Hyvätuuli Highland osoittaa.
Kyseessä on kolmen jäppiläläisen luomutilan yhteinen markkinointiväylä tilojen tuottamalle ylämaankarjan lihalle.
Hyvätuuli hoitaa karjan kasvatuksen ja lihan myynnin. Välivaiheet ostetaan ulkopuolisilta.
”Hyvätuuli-yhteistyön periaate on vastuun vuorottelu”, kiteyttää Esko Rissanen. Kukin tila on vuorollaan viikon vastuussa eläinten ruokinnasta ja hoidosta.
Yhdessä tehdään, kun käsipareja ja kuskeja tarvitaan enemmän, kuten keväällä poikimisten ja kevättöiden ja syksyllä sadonkorjuun aikaan.
Vastuuviikkojen lisäksi kukin isäntä vastaa tietystä toiminnan osa-alueesta. Rissasen vastuulla on Hyvätuuli-tilamyymälän pyörittäminen.
Matti Kauhanen huolehtii, että naudat menevät ajallaan teuraaksi sekä siihen liittyvästä paperisodasta. Arto Pohjolainen vastaa suhteista urakoitsijoihin sekä rehujen ostamisesta.
Rissanen ja Kauhanen allekirjoittivat ensimmäisen yhteistyösopimuksen 2001. Pohjolainen tuli mukaan 2008.
Sopimus on voimassa viisi vuotta kerrallaan eli yhden tukikauden ajan.
Paperilla on määritelty tavoitteet, joita kohti yhteistyötä tekemällä mennään.
Niitä ovat riittävä vapaa-aika, toiminnan kannattavuus ja olemassa olevien resurssien käyttäminen mahdollisimman tehokkaasti.
Eri työvaiheet on hinnoiteltu ja sen jälkeen ne on jaettu. Esimerkiksi yksi karjanhoitoviikko on 500 euron arvoinen.
Tuotot, kulut ja riskit jaetaan tasan kolmeen osaan. Samoin yhteistyön aikana hankituista koneista kukin isäntä omistaa yhden kolmasosan.
Sopimukseen on kirjattu sekin, miten toimitaan, jos joku kolmesta menettää työkykynsä. Myös kuolemaan on varauduttu. Pääperiaate on, että kaksi jäljelle jäänyttä hoitavaa asiat sopimuskauden loppuun.
”Emme halua sitoa omia tai perikunnan käsiä”, kuuluu miesten perustelu.
Samasta syystä miehet eivät ole halunneet perustaa virallista yhtiötä.
Osakeyhtiö ei olisi meidän kannaltamme yhtään selkeämpi, Kauhanen selittää. ”Nykyinen yhteistyömuoto takaa meille lomaoikeuden ja myelin.”
Kukin Hyvätuulen osakas omistaa 15 emolehmää sekä niiden vasikat. Eläimiä hoidetaan yhtenä laumana, joka jaetaan useampaan ryhmään laiduntamaan.
Kukin tila omistaa peltonsa ja vuokraa lisämaita omaan lukuunsa. Tilojen pelloille laaditaan ensin yhteinen viljely- ja laidunnussuunnitelma. Sitä justeerataan tarpeen mukaan muun muassa kunkin tilan tukiehtojen täyttymistä silmällä pitäen.
Tällä hetkellä Hyvätuuli-yhteistyö viljelee noin 170 hehtaaria. Laitumien ja nurmen lisäksi mukana on vehnää ja kauraa.
Tilat jättävät oman tukihakemuksen ja veroilmoituksen.
Kannattavuus on alusta alkaen laskettu suoramyynnin varaan, Rissanen painottaa. Periaate on, että mahdollisimman pienellä määrällä eläimiä ja lihaa saavutetaan haluttu tavoite.
Vuodesta 2004 kaikki liha on myyty suoraan asiakkaille ilman välikäsiä. Kaksi vuotta sitten päätettiin perustaa myymälä.
Sopiva paikka löytyi Rissasen kotitilan Nurkkalan pihapiiristä, jossa sijaitseva vanha navetta remontoitiin.
Rissanen omistaa navetan ja vastaa sen kiinteistä kuluista. Sisällä oleva irtaimisto omistetaan kolmeen mieheen.
Kaikki liha myydään kuluttajapakattuna, puolikkaita ja neljännesruhoja ei ole tarjolla.
”Näin saamme paremman katteen. Suuntaus näyttää olevan, että asiakkaat haluavat yhä valmiimpaa. Patalihankin pitäisi olla valmiiksi kuutioitua”, Kauhanen kertoo.
Vuodessa myydään 4 000–5 000 kiloa lihaa. Kaukaisimmat asiakkaat tulevat noin sadan kilometrin päästä.
MAIJA ALA-SIURUA
Tämä
saattaa
sopia myös heille, jotka miettivät
tuotantosuunnan tai alan vaihtoa.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
