Tuottaja: Atrian vahvuutena pitkäjänteisyys, HK Scanilta sitä puuttuu
"Isojen lihatalojen yhteistyö auttaisi teollisen tehokkuuden kehittämisessä.""Atrian vahvuutena on pitkäjänteisyys johtamisessa, strategiassa ja hallinnossa", ruskolainen porsastuottaja Timo Heikkilä sanoo.
Heikkilä on emakoiden määrällä mitaten Suomen suurin sikayrittäjä. Hänellä on paitsi pitkä ja vankka kokemus porsastuotannosta, myös tarkka tuntuma molempiin isoihin lihataloihin.
Heikkilä vaihtoi vuoden 2012 lopussa leiriä, HK:n sopimustuottajasta osaksi Atrian ketjua.
Tärkein syy oli, että laajentava tila tuotti yhä enemmän porsaita. HK ei tarvinnut niitä lisää, mutta Atria tarvitsi.
Tuolloin HK:n asiat olivat paremmalla tolalla kuin tänään, Heikkilä muistuttaa. "Silti asiaan vaikutti myös Atrian taloudellinen ja tekninen suorituskyky sekä Itikka-osuuskunnan vahva taloudellinen asema."
Leirin vaihtaminen ei ollut helppo päätös neljän sukupolven ja sadan vuoden jälkeen, Heikkilä korostaa. Eikä senkään vuoksi, että tila oli ainoa jäljellä oleva LSO:n perustajatila.
Heikkilä toteaa, että HK:n ja Atrian viime vuoden tuloksien ero on historian suurin.
Miksi isojen lihatalojen tuloksentekokyky erkaantuu yhä kauemmas toisistaan?
Siihen Heikkilä tarjoaa vastaukseksi juuri pitkäjänteisyyttä johtamisessa ja strategiassa. "Atrialla se näkyy ketjun tuotantotehokkuudessa erityisesti teollisuuden tuotantoprosessissa."
HK:lla pitkäjänteisyyden puute johtuu hänen mukaansa muun muassa siitä, että Simo Palokankaan jälkeen johtoa on vaihdettu liian tiheästi.
Atrialla pitkäjänteisyys näkyy esimerkiksi trainee-ohjelmassa, joka Heikkilän mukaan on osoitus yrityksen halusta kasvattaa omat johtajansa. "Se myös motivoi koko johtoa, koska he tietävät olevansa etusijalla uutta ylintä johtoa valittaessa."
Moni on kaivannut Atrian ja HK:n välille yhteistyötä. Niin myös Heikkilä: "Se auttaisi teollisen tehokkuuden kehittämisessä."
Hänen mielestään Forssan ja Sahalahden teurastamot pitäisi sulkea jo parin vuoden tähtäimellä, jotta Nurmon 40 miljoonan euron sikaleikkaamo ja Rauman 120 miljoonan broileritehdas saataisiin tehokkaampaan käyttöön.
Julkisessa keskustelussa on veikkailtu HK:n pilkkomista ja osien myyntiä kotimaahan tai ulkomaille.
"Ulkomainen ostaja olisi suuri vaara", Heikkilä toteaa. "Kotimaiset tuotemerkit päätyisivät ehkä käyttämään ulkolaista lihaa. Forssa suljettaisiin siinäkin tapauksessa."
Kaikista asioista Atria ei Heikkilältä saa täysiä pisteitä.
"Tuottajahinta on viimeksi kuluneen 1,5 kuukauden aikana aiheuttanut paljon keskustelua." Atria on laskenut sianlihan hintaa, kun HK on pitänyt sen ennallaan ja Snellman nostanut.
"Tuotamme maailman puhtainta lihaa", Heikkilä muistuttaa. "Yhteisenä haasteena on saada siitä oikea hinta."
Heikkilän tilalla on 3 500 emakkoa. Kaksi kolmasosaa porsaista myydään 7-kiloisina ja kolmannes 30 kilon painoisina. Vain uudet ensikot kasvatetaan tilalla itse.
Lue myös Atrian tulosjulkistuksesta torstaina: Toimitusjohtaja Gröhn torjuu väitteen, että tulos kiskottaisiin tuottajan selkänahasta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

