Kamikaze ei kuulu suomalaiseen yrityskulttuuriin – uskallusta kehiin!
Robotit ovat jo tätä päivää, mutta mitä ruokatuotannon osaajilta vaaditaan 10–15 vuoden päästä?Tulevaisuudessa ruuat tilataan netistä ja ruokaa laitetaan virtuaalilasien välityksellä Vappu Pimiän kanssa, maalailee Agronomiliiton toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.
Big data, yhteisöllisyys, eettisyys, ympäristöystävällisyys, 3D-osaaminen. Nämä teemat nousivat esiin Opetushallituksen julkaisemassa Ruokaketjun osaamistarpeet tulevaisuudessa -ennakointiraportissa. Arvioitavana siinä olivat suomalaisten ruokaketjun osaajien taitovaatimukset 10–15 vuoden päästä.
Työskentelyyn osallistunut Keudan aikuisopiston toimialapäällikkö Paula Niemelä korosti erityisesti epäonnistumisen taitoa. Sitä ja uskallusta kokeilla hän kaipaisi lisää suomalaiseen ruokaketjuun.
"Meillä ei ole kamikaze-kulttuuria, että heti ollaan maan murjomia. Meillä on joustamista ja olemme valmiita muuttamaan suunnitelmaa myös lennossa."
"Tämä raportti ei keksinyt Nobelin palkinnon arvoisia uusia juttuja, koska nämä teemat ovat olleet esillä aiemminkin", raportin kirjoittanut erityisasiantuntija Jukka Vepsäläinen Opetushallituksesta arvioi. Samaa pohti myös raportin työpajoihin osallistunut Wallin.
Hän kuitenkin toivoo, että raportin avulla voitaisiin haastaa ruoka-alan toimijoita ja luoda vuoropuhelua ammattilaisten, opetuksen ja tutkimuksen välille.
"Suomalainen vahvuus on laatujärjestelmämme, turvavallisuusasiat ja muut, mutta emme me kyllä niistä ole osanneet vielä tehdä bisnestä. Miten ne voisi kääntää kilpailueduksi myös vientimarkkinoilla?"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

