Tarkastus vie kymmeneksen teurastamon tuloista
Vainion teurastamo maksaa 16 000 euroa kuukaudessa lihantarkastusmaksuja. Orimattilalaisen yrityksen liikevaihto on runsas kaksi miljoonaa euroa, ja se teurastaa vuodessa noin miljoona kiloa.”Määriin suhteutettuna tarkastusmaksu on kohtuuton”, puuskahtaa teurastamon toimitusjohtaja Miikka Depner .
Erityisesti yrittäjää kismittää, että tarkastuseläinlääkäreiden työstä laskutetaan, vaikka teurastamo olisi kiinni.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tiedetään hyvin, että laskut ovat erityisesti pienten ja keskikokoisten teurastamoiden mielestä kohtuuttomia.
EU-asetus edellyttää, että lihantarkastus on maksullista ja laskun on katettava kaikki tarkastuksesta aiheutuneet kulut, muistuttaa yksikönjohtaja Eeva-Riitta Wirta Evirasta.
Teurastamolle lihantarkastuksesta koituva maksu perustuu sen valtiolle aiheuttamiin kustannuksiin, ei pelkästään eläinlääkärin työtunteihin.
Kuluttajille saa myydä vain tarkastettua lihaa ja tarkastuseläinlääkärin pitää olla teurastamossa koko teurastuksen ajan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


