Peruna-ala pieneni kotimaassa, kysyntä EU:ssa kasvaa
Sokerijuurikkaan ala on ennallaan.Perunan viljelyala pieneni kotimaassa kolme prosenttia viime vuodesta.
Luonnonvarakeskus Luken julkaisemien tietojen mukaan perunaa on istutettu 20 500 hehtaaria.
Euroopassa koronarajoituksia poistetaan parhaillaan. Perunasektorilla ravintoloiden, hotellien ja catering-sektorin avautuminen merkitsee ranskanperunan kysynnän kasvua, kertoi MTK markkinakatsauksessaan kesäkuun puolivälissä.
Rajoitusten aikana kaikki perunaketjun osapuolet tehtaista tukkuihin ja ravintoloihin ovat tyhjentäneet varastonsa ranskanperunoista.
Nyt kysynnän piristyessä täytyy vastata kasvavaan kysyntään ja samaan aikaan täyttää varastoja uudelleen.
Tämä on nopeasti nostanut tuoreiden ranskanperunoiden lisäksi esikeitettyjen perunatuotteiden kysyntää. Perunan päätuotantomaiden teollisuus pystyy jälleen hyödyntämään koko kapasiteettiaan täysillä, MTK:sta kerrotaan.
Kotimaassa perunan kulutus on normalisoitumassa, kun koronarajoituksia puretaan.
Se merkitsee MTK:n mukaan kysynnän kasvua ammattikeittiöissä ja kuoripäällisen perunan myyntimäärien asteittaista paluuta entisiin määriin.
Vanhan perunan varastot alkavat olla monella viljelijällä vähissä. Kylmävarastoissa perunaa riittää jonkin verran heinäkuun puolelle.
Sokerijuurikkaan pinta-ala on noin 11 300 hehtaaria, selviää Luken tilastosta. Ala on sama kuin viime vuonna.
Juurikkaat ovat tyydyttävässä tai hyvässä kasvussa, kertoi ProAgria viime viikolla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

