
Ruismestarin epäonnistuminen: ”Kerran satoa tuli vain viisi tonnia hehtaarilta”
Kisavoittajan lempiruistuotteet ovat ruisleipä ja kotikalja.Viime talvi oli syysviljoille katastrofaalinen, mutta ei kaikkialla. Yksi onnistujista on tänään vuoden 2022 Ruismestariksi nimetty vöyriläinen Ulf Härtull.
Härtullin viljelijähistoria on 33 vuoden mittainen. Ruista hän muistelee viljelleensä kuutena tai seitsemänä vuonna. Välivuosia on ollut, sillä rukiin tuottajahinta on välillä ollut liian alhainen.
Rukiissa Härtullia kiehtoo erityisesti sen satopotentiaali. Huonoksi hän kuvaa vuotta, jolloin keskisato jäi kuivuuden takia viiteen tonniin.
Tänä vuonna Härtullin rukiin keskisato oli 8 073 kiloa. Se ei ollut Ruismestari-kisan korkein, mutta Pro Ruis ry:n järjestämässä kisassa painavat muutkin seikat. Härtullin ruisala oli peräti 36 hehtaaria. Isosta alasta saa lisäpisteitä, samoin sadon laadusta ja viljelytoimien ammattimaisuudesta.
Härtullin kisaruis kasvoi yhteensä neljällä peruslohkolla. Keväällä hän harkitsi rikkovansa niistä yhden heikohkon talvehtimisen takia, mutta jätti sen kuitenkin kasvamaan. Siitä huolimatta keskisato nousi hienoihin lukemiin.
”Oikea-aikainen kylvö on tosi tärkeä. Elokuun puoliväli olisi paras.” Ulf Härtull
Härtull viljelee hiukan yli sataa hehtaaria. Ruista on nyt talvehtimassa 24 hehtaaria. Ensi kesän valikoimaan kuuluvat lisäksi herne, syysvehnä, kaura ja ohra. Rapsia viljellään silloin, kun se sopii kiertoon.
Härtull viljelee rukiista aina hybridilajikkeita, koska satotavoite on korkealla. Tänä vuonna lajikkeena oli Livado. Hän oli tilannut uudempaa lajiketta, mutta se olisi tullut vasta syyskuussa, joten oli pakko etsiä vaihtoehto.
”Oikea-aikainen kylvö on tosi tärkeä. Elokuun puoliväli olisi paras. Syyskuussa kylvetyn satopotentiaali ei enää ole sama.”
Härtullin kisarukiin viljelytoimiin kuuluivat muun muassa täydennyslannoitus jo syksyllä, kahukärpästen tarkka seuranta, lumihomeen torjunta, jaettu lannoitus satovuonna, huolellinen rikkatorjunta ja kasvunsääde. Hivenravinteita käytettiin kasvin tarpeen mukaan.
Härtull arvostaa rukiissa paitsi satoisuutta, myös talviajan kasvipeitteisyyttä.
Lempiruistuotteikseen kisan voittaja mainitsee ruisleivän ja kotikaljan.
Viime syksyn rukiin kylvöt venyivät monella syyskuulle, Pro Ruis ry:n viljelyasiantuntija Lasse Matikainen kertoo. Kisaan ilmoittutui syksyllä vain 11 osanottajaa, kun esimerkiksi vuonna 2019 osanottajamäärää jouduttiin rajoittamaan.
Keväällä kisasta luopui kolme viljelijää heikon talvehtimisen takia, mutta uusia tuli mukaan kaksi. Pohjanmaan elokuiset sateet saivat vielä kaksi jättäytymään pois, joten lopulta voitosta kisasi kahdeksan viljelijää.
Kilpailussa toiseksi sijoittui Jarkko Tuuri Seinäjoen Isorehdosta ja kolmanneksi Ville Koivuniemi Ylöjärven Viljakkalasta.
Pro Ruis -yhdistyksen Ruismestari-kilpailu järjestettiin neljättä kertaa.
Edellisen kerran huippusadoista jäätiin jälkeen. Vuonna 2019 Ruismestari -kilpailun voittajan Kimmo Polon keskisato oli 10 633 kiloa ja kaikkien osallistujien keskisato lähes 8 600 kiloa hehtaarilta.
Voittajat valitsi raati, jossa oli mukana Pro Ruis -yhdistyksen edustajia, edellisen kilpailun voittaja sekä viljelyn asiantuntijoita kilpailun sponsoriyrityksistä sekä Luonnonvarakeskuksesta. Raadin edustajisto vieraili jokaisella kilpailutilalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







