Puutarhoilta lähtee kotimaisiatulppaaneja ennätysmäärä
Victor Panchenko nostelee kellarissa juurrutettuja tulppaaninsipuleita kasvihuoneen valoon. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoTURKU (MT)
Lepolan puutarhalla Turussa tehdään töitä rauhalliseen tahtiin. Joulukukkasesonki on ohi ja kiivain tulppaanikausi vasta edessä.
”Kuukausi puolitoista tästä eteenpäin, sitten ei enää ole rauhallista”, toimitusjohtaja Tomi Suominen myhäilee.
Upouuteen niputusrobottiin syötetään tällä hetkellä parin tuhannen tulppaaninipun ainekset päivässä. Kiireisimpään aikaan nippuja syntyy vuorokaudessa lähes 100 000.
Kiivaimmat sesongit ajoittuvat ystävänpäivän ja pääsiäisen alle.
Suomalaiset kuuluvat asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpiin tulppaanien ostajiin.
Tulppaani onkin meillä viljellyistä leikkokukista ylivoimaisesti tärkein.
Tänä vuonna Suomen tulppaanimääräksi arvioidaan yli 65 miljoonaa kappaletta.
Tulppaani on myös Lepolan puutarhalle liikevaihdoltaan suurin tuote.
Niitä viljellään 15 miljoonaa kappaletta vuodessa. Yrityksen muihin tuotteisiin kuuluvat joulun hyasintit ja amaryllikset, pääsiäisen narsissit ja helmihyasintit sekä loppukeväällä orvokkiamppelit ja muut kesäkukat.
Lepolan tulppaanikausi alkoi marraskuun puolivälin jälkeen. Silloin kukkaan ehtivät Uudesta-Seelannista tuodut sipulit, jotka oli istutettu heinäkuun alussa.
Valtaosa suomalaistulppaaneista tuotetaan hollantilaisista sipuleista. Ne ovat kypsiä kukkimaan joulukuun alussa, Suominen kertoo.
Tulppaani istutetaan turpeeseen, ja se juurtuu viileässä kellarissa neljä kuukautta.
Kasvihuoneeseen siirrettynä se alkaa tuottaa kukkia noin kahdessa viikossa.
Siinä vaiheessa kukkalaatikot siirretään poimintahuoneeseen, jossa lämpötila on alle 15 astetta.
Tulppaani on ekologinen kukka, Suominen toteaa. Se vaatii hyvin vähän lämmitystä ja lisävaloa – talven niukka luonnonvalo yleensä riittää.
Lepolassa kasvihuoneiden seinät on lämpöeristetty. Lämpö tuotetaan puuhakkeella.
Taantuma ei Suomisen mukaan ole vaikuttanut perustulppaanin menekkiin. Niin sanottujen luksustuotteiden eli suurten kimppujen, isojen ruukkujen ja erikoisempien lajikkeiden myynti sen sijaan on vähentynyt.
Lepolan puutarhalla on käytössä 60–70 tulppaanilajiketta. Joka vuosi kokeiluun tulee 5–10 uutta. Asiakaspalaute ratkaisee, mitkä niistä jäävät valikoimaan.
Tässä vaiheessa sesonkia jouluisen punainen tulppaani ei enää mene kaupaksi. Nyt myydään vaaleanpunaista, valkoista, kaksiväristä ja sekaväristä kimppua.
Kotimainen tulppaani on tuoretuote. ”Omiin myyntipisteisiimme kukat ehtivät poimintapäivänä. Keskusliikkeiden kauttakin menevät kukat ovat myynnissä seuraavana aamuna”, Suominen kertoo.
Tuontikukka viettää hänen mukaansa pari vuorokautta rekassa. Jos se tulee huutokaupan kautta, matkaan tulee vuorokausi lisää.
Kaupan merkit ovat Lepolan puutarhalla isossa roolissa. Esimerkiksi Pirkka-tulppaaneja lähtee Turusta maan joka kolkkaan. Kukkia myydään myös omalla tuotemerkillä. Lepolan omassa tulppaanipussissa lukee ”Turkulaissi Tulppaanei”, ja hoito-ohjekin on turuksi.
1928 perustettu Lepolan puutarha työllistää vakituisesti 25 henkeä. Sesonkiaikoina väkimäärä tuplaantuu.
SATU LEHTONEN
Lepolan puutarhalla on käytössä
60–70 tulppaanilajiketta. Joka vuosi kokeiluun tulee 5–10 uutta. Asiakaspalaute ratkaisee, mitkä jäävät valikoimaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
