Ruokapolitiikan päämäärä tiedossa – kartta piirustuspöydällä
Millaista ruokaa vuonna 2030 Suomessa syödään? Miten sitä tuotetaan. MMM on laatimassa tiekarttaa, miten päämäärän päästään.
Miten yhdistetään villeimmät visiot perinteiseen maataloustuotantoon? Siihen yritetään vastata tekeillä olevalla ruokapoliittisella selonteolla. Kuva: Jaana Kankaanpää"Vuonna 2030 suomalaiset kuluttajat syövät maukasta, terveellistä, kestävästi tuotettua ja turvallista ruokaa. Kuluttajilla on kyky tehdä tietoisia valintoja. Kysyntään vastaa läpinäkyvä, osaava, joustava sekä kansainvälisesti kilpailukykyinen ruoka- ja palvelujärjestelmä. Alan kasvua ja kehitystä tukee hyvin koordinoitu korkean tason tutkimus- ja kehitystyö", visioi maa- ja metsätalousministeriön (MMM) kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Husu-Kallio esitti näkemyksensä tänään järjestetyssä tilaisuudessa, jossa MMM käynnisti ruokapoliittisen selonteon valmistelun.
Tilaisuuden tarkoituksena oli herätellä alan toimijat pohtimaan, miten ja millä toimin saavutetaan hallitusohjelmaan kirjatun ruokapoliittisen selonteon visio.
Eniten seminaarissa yleisöä herätteli Samuli Laurikainen. Hän on reilu vuosi sitten perustanut yrityksen Silmusalaatti, joka idättää Vantaalla siemeniä ja myy ne salaatteina.
Laurikainen arvioi robottien muuttavan jatkossa paljon ruuantuotantoa.
Itse hän on luonut kasvihuonetilat, joista korjaa viikossa kolme satoa. Tosin siemenet, joita hän idättää, kasvavat pelloilla ensin aivan normaalin kasvukauden.
Laurikainen myös totesi Suomen markkinoiden olevan pienet, siksi kaikessa pitäisi tähdätä vientiin. Ruokatrendit ovat nykyisin maailmanlaajuisia. Tietoa leviää esimerkiksi Youtubessa ja lähes kaikki osaavat englantia, Laurikainen sanoi.
Villien visioiden vastapainoksi tilaisuudessa muistutettiin, että myös vuonna 2030 tarvitaan perusmaataloutta, jonka tuottama ruoka jalostetaan perinteisessä elintarviketeollisuudessa.
Yleisökommenteissa nähtiinkin suurimmaksi haasteeksi yhdistää hurjimmat suunnitelmat ja arkielämä yhteen. Jos siinä ei onnistuta, jää tekeillä oleva raportti vain paperiksi muiden joukkoon.
Tilaisuudessa oli paikalla lähes 200 henkeä järjestöistä, yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja hallinnosta. Viljelijöitä paikalla oli vain muutama.
Selonteon valmistelu jatkuu kevään kuluessa ja se on tarkoitus luovuttaa eduskunnalle tänä syksynä.
Ruokapoliittiseen selontekoon voi tutustua maa- ja metsätalousministeriön nettisivulla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

