Eläinten hyvinvointipalkinto Paijan sikatilalle – "Tarkastaja saa soittaa vaikka postilaatikolta ja tulla katsomaan koska tahansa"
Suomen eläinlääkäriliitto on myöntänyt eläinten hyvinvointipalkinnon Paijan sikatilalle Urjalaan. Tilalla eläimet elävät olkipohjaisessa pihatossa ja myös yrittäjien hyvinvointi on huomioitu.
Henna ja Juha Paija ovat tyytyväisiä olkipohjaiseen pihattosikalaansa. "Olkipohja mielletään usein työlääksi, mutta täällä voimme tehdä kaiken siivoamisen koneilla, toisin kuin vanhassa sikalassa", Juha Paija toteaa. Kuva: Sanne KatainenPaijan tilan pihattosikalassa eläimet voivat niin hyvin, että Eläinlääkäriliitto myöntää tilalle eläinten hyvinvointipalkinnon.
Urjalassa sijaitsevan tilan sikalassa eläinten ja tuottajien hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Pihatto on suunniteltu yrittäjien työn sujuvuuden ja samalla eläinten hyvinvoinnin kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.
"Lajityypillisen käytöksen mahdollistaminen, väljät tilat, virikkeellinen ympäristö ja hyvä ilmanlaatu", Eläinlääkäriliitto perustelee Paijan tilan palkitsemista.
"On se hienoa. Ei pelkästään se, että meidät valittiin, vaan että sika-ala sai eläinten hyvinvointipalkinnon. Se tuo omaan toimintaan uutta pontta", Henna Paija sanoo.
Palkinto jaetaan keskiviikkona 28.11. Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.
Huomionosoitus on yrittäjäparille kunnia-asia.
"Arvostamme eläinlääkäreitä suuresti. Palkinto tuo omanlaistaan painetta siitä, että meidän on jatkossakin oltava palkinnon arvoisia", Henna Paija toteaa.
Sikalassa on useita ratkaisuja, jotka ovat tyypillisempiä navetoille: kestokuivikealueet, kennolevyikkunat, korkea ilmatila ja valoharja.
"Suunnitteluvaiheessa mietimme, että jos ratkaisut toimivat lehmillä, mikseivät sioilla", Juha Paija toteaa.
Ratkaisuilla on pyritty vähentämään eläinten stressiä.
Olkipohjainen makuualue tarjoaa sioille paitsi pehmeän pedin, myös tonkimismateriaalia.
"Kun sioilla on virikkeitä jatkuvasti tarjolla, ei meidänkään tarvitse kärsiä henkistä stressiä siitä, onko yllätystarkastuksen osuessa kohdalle sioilla tarpeeksi virikkeitä. Nyt tarkastaja saa soittaa vaikka postilaatikolta ja tulla katsomaan koska tahansa", Henna Paija kertoo.
Kennolevyikkunat säätyvät automaattisesti lämpötilan mukaan. Suuren ilmatilan ansiosta ilmanlaatu on erinomainen kuivaruokinnasta huolimatta.
Kotoisista raaka-aineista valmistettua rehuseosta on jatkuvasti tarjolla, mikä vähentää kilpailua ja siitä aiheutuvaa stressiä.
Vaikka lakien mukaan yhdessä karsinassa saisi kasvattaa yhteensä 45 eläintä, ovat Paijat todenneet 35 yksilön ryhmäkoon olevan sopiva.
He myöntävät, että rakennuksen paras tuotto tulisi silloin, jos siellä eläimiä kasvaisi jatkuvasti maksimimäärä, mutta se lisäisi myös työtä.
"Olisi enemmän siivoamista, häiriökäyttäytymistä ja lääkitsemistä. Pienempi ryhmäkoko on ihmisen ja eläimen kannalta parempi", Juha Paija toteaa.
Porsaat muuttavat pihattosikalaan läheisestä vapaaporsitussikalasta. Ne siirretään vain yhden kerran karsinasta toiseen, jonka jälkeen niiden seuraava siirto on tilateurastamolle 150 metrin päähän.
Sikala sai ensimmäiset asukkaansa tämän vuoden toukokuussa. Siihen asti sikoja kasvatettiin osaritilälattialla vanhassa sikalassa.
Paijat ovat tyytyväisiä uuteen sikalaansa.
"Tässä olisi mahdollisuus tehdä vähemmän työtunteja kuin vanhassa sikalassa, mutta täällä on niin mukava tehdä töitä, että tunteja kertyy silti sama määrä", Juha Paija toteaa ja naurahtaa.
Työt on suunniteltu mahdollisimman tehokkaiksi ja itseä säästäviksi.
Sikojen karsinat tyhjennetään ja uudet kuivikkeet levitetään koneellisesti. Sikojen siirtojen vähentyessä myös karsinoita ei tarvitse pestä niin usein.
Työt ovat uuden sikalan myötä muuttuneet: karsinoiden kolaamisesta on luovuttu mutta eläinten tarkkailutyö on lisääntynyt.
Kaikki siat teurastetaan omassa tilateurastamossa ja lihat myydään suoramyyntinä. Tilalta lihat liikkuvat Reko-rinkien lisäksi ravintoloihin, lihanjalostajille ja vähittäiskauppoihin.
Suoramyyntinä tuotteesta saa hieman paremman hinnan, mutta työtä asiakkaiden löytämisen eteen saa tehdä, yrittäjät kertovat.
Henna Paija kertoo, että sika-alalla riittää haasteita.
"Koko alan pitää miettiä, mitä kuluttajat haluavat, mistä lihatalot ovat valmiita maksamaan ja mitä voimme itse tehdä."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
