Maatalous

Karannut Muurikki löysi uuden lauman – seikkailut päättyivät lassolla ja nukutuskiväärillä!

Maatalous 23.06.2016

Viikkokausia kateissa ollut Muurikki ja kolme muuta hiehoa ovat jääneet kiinni Laukaassa. Etsinnöissä käytettiin kaikkia keinoja, mutta tilanne ratkesi lopulta hiehojen aloitteesta.


Petteri Kivimäki
Henri Kytömaan kyytöt karkasivat reilu kuukausi sitten Laukaan metsiin. Ne liikkuivat metsäalueella noin seitsemän kilometrin päässä tilalta. Ruskea Muurikki ystävineen ei kuitenkaan halunnut viettää yksinäistä eloa: ne liittyivät kolmen viikon jälkeen oma-aloitteisesti naapurin karjalaumaan.

Laukaan pitkä ajojahti on päättynyt. Kaikki alkoi noin kuukausi sitten, kun 58 hiehoa lähti laitumeltaan karkuteille Henri Kytömaan tilalta.

Neljää kyyttöä lukuun ottamatta eläimet saatiin nopeasti kiinni. Kookas Muurikki ja kolme muuta, reilun vuoden ikäistä hiehoa jäivät kuitenkin piileskelemään Laukaan metsiin.

Villiintynyt lauma liikkui viikkokausia 69-tien ja Äijäläntien välissä.

Niitä jahdattiin pellolla, houkuteltiin jauhoämpärillä, jallitettiin kopterikameralla ja etsittiin koiran avulla.

Kaikki yritykset päättyivät vesiperään. Vaikutti siltä, ettei villiintyneitä hiehoja saada takaisin tilalle.

Tilanne ratkesi lopulta hiehojen aloitteesta.

Naapuri havaitsi laitumelle mennessään, että hänen karjaansa oli oma-aloitteisesti liittynyt uusia jäseniä: lihakarjan ja tilasonnin seurassa laidunsi neljä kyyttöä. Muurikki kumppaneineen oli ilmeisesti tullut laumaan hyppäämällä aidan ylitse.

Hätiin hälytettiin Kytömaan lisäksi useampia isäntiä ja eläinlääkäri tuliterän nukutuskiväärin kanssa.

"Uusi karja oli ottanut ne avosylin vastaan. Kyllä ne sitten väistivät hiehojen ympäriltä, kun hätyyteltiin", Kytömaa kertoo.

Suunnitelmissa oli ensin rauhoittaa Muurikki ja muut kyytöt nukutuskiväärillä ja lassota ne.

Helpommin sanottu kuin tehty: kyytöt saattoivat ensin horjua, mutta lähtivät hyppimään kun isäntä lähestyi. Sopivan annoksen jälkeen ne eivät enää jaksaneet juosta karkuun.

"Sitten heitettiin lassosilmukka pään ympäri ja talutettiin pökkyräiset eläimet kuljetuskärryyn", Kytömaa kuvailee.

Vaikein tapaus oli odotetusti Muurikki. Se tarvitsi kolme nukutusnuolta, ennen kuin se oli kyllin tokkurainen antautuakseen kuljetettavaksi.

"Muurikki saatiin parin riuhtaisun jälkeen sisään kuljetuskärryyn, useamman apumiehen kanssa."

Suunta karanneilla kyytöillä oli ollut isännän helpotukseksi kotiin päin, vaikka ne viime hetkellä olivatkin menneet väärään karjaan.

Toistaiseksi ne ovat varmuuden vuoksi arestissa navetassa. "Hyvin ovat kotiutuneet, katsotaan uskaltaisiko jo ulos laitumelle laittaa", Kytömaa sanoo.

Aidoista on tehty parhaan taidon mukaan Muurikin kestäviä: laidunta kiertää nyt tupla-aita ja paimenen paikkaa on vaihdettu, etteivät johdot voi vahingossakaan irrota.

Nukutusnuolilla on kotiutettu villiintyneitä nautoja ennenkin. Niistä kuuluisin lienee vuonna 1997 Kurun kylästä omille teilleen karannut Liekki-sonni.

Se palautettiin monen kuukauden seikkailun jälkeen rauhoitettuna kauhakuormaajan kauhassa omistajansa luo.

Syytä kyyttöjen kesäiseen karkureissuun ei vieläkään tiedetä. "Ties vaikka se olisi Muurikki, joka kaiken keksi", hän naurahtaa.

Lue lisää:

MT 23.5.2016: “Muurikin porukka” piileskelee toista viikkoa Laukaan metsissä

MT 16.5.2016: 58 hiehoa lähti karkuteille Laukaassa – villeimmät kyytöt edelleen kateissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit