Maatalous

Pitkä kiista peltolohkon pinta-alasta

Lapualainen Heikki Peltola ei ole mukisematta niellyt omistaan eroavia hallinnon näkemyksiä lohkojensa pinta-aloista. Tuloksena on ollut vuosien taistelu, joka näyttää päättyvän pääosin viljelijän eduksi.
Veikko Niittymaa

Kiistan yhteydessä tuli esiin, että Maaseutuvirasto Mavin mukaan pinta-ala- ja muita valvontoja voidaan tehdä ilman, että viljelijä on läsnä. MTK:n varatuomarin Vesa Malilan mielestä viljelijän oikeusturva ei näin toteudu.

Heikki Peltolan yhden lohkon pinta-alan mittaus- ja digitointitulokset ovat vaihdelleet 1,83 hehtaarin ja 1,97 hehtaarin välillä. Kiista alasta kesti kaksi vuotta.

Maaseutuviraston mukaan maatilojen pinta-alavalvonnat kuten muutkin valvonnat voidaan tehdä ilman, että viljelijä on läsnä tarkastuksessa.

Lähtökohta kuitenkin on, että viljelijälle taataan mahdollisuus olla paikalla tarkastuksen aikana, sanoo valvontayksikön johtaja Jukka Pekonniemi maaseutuvirastosta.

Maaseutuvirasto vetoaa tulkinnassa ensin EU-säännöksiin, mutta ei pysty useidenkaan kyselyjen jälkeen pysty kertomaan, mistä säännöksestä on kyse. Lopulta Pekonniemi toteaa, ettei sellaista EU-säädöstä ole.

”Viljelijän oikeudesta olla läsnä valvonnasta ei siis ole EU-säädöksissä säädetty eli valvonta voidaan EU-säädöksen mukaan suorittaa ilman että viljelijä on läsnä valvonnassa.”

EU-säädökset ovat aina suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä ja ohittavat kansallisen lainsäädännön, Pekonniemi toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

200 maaseudun kyläkauppaa haki tukea – miljoona euroa jakopotissa

Björn Wahlroos: Yleissitovuus rikkoo perustuslakia – "Päättääkö paperikoneen sulkemisesta joku liittosihteeri Helsingistä vai paikallinen ammattiosasto?"

Nalle Wahlroos: Ei työtä ilman teollisuutta eikä teollisuutta ilman joustavampia työehtoja