Metsä

Professori Heikki Hiilamo Ylen kolumnissa: "Metsälahjavähennys on surullinen esimerkki etuoikeutetun ryhmän suosimisesta"

Metsä 16.04.2018

Ovatko kansanedustajat kansan vai pääoman palveluksessa, sosiaalipolitiikan professori Hiilamo kysyy.


Jaana Kankaanpää
Metsälahjavähennyksellä suositaan professori Hiilamon mielestä muutenkin etuoikeutettuja metsänomistajia.

Sosiaalipolitiikkaan erikoistunut professori Heikki Hiilamo arvostelee kovin sanoin metsälahjavähennystä Ylen julkaisemassa kolumnissa.

"Vain suuria metsätiloja lahjaksi voivat tehdä metsälahjavähennyksen. Se hyödyttää siis vain erityisesti niitä, joilla on paljon metsätalouden pääomatuloja. Parhaimmillaan metsälahjavähennys voi antaa jopa 60 000 euron verotuen lahjansaajalle. Lakiesityksen perusteluiden mukaan vuodessa 1 400 suurten metsälahjoitusten saajaa hyötyy uudistuksesta", hän toteaa.

"Nyt jo reilun vuoden voimassa ollutta lakia on erittäin vaikeaa puolustella yleisellä edulla. Asiantuntijat ja oppositio ovat arvostelleet lakia ankarasti muun muassa kansalaisten yhdenvertaisuuden, luonnonsuojelun ja EU-oikeuden näkökulmasta. Laki onkin surullinen esimerkki siitä, miten hallituspuolueet käyttävät kansalta saamaansa valtaa pienen ja jo valmiiksi etuoikeutetun ryhmän suosimiseen."

Koska metsälahjavähennys hyödyttää niin pientä määrää kansalaisista, Hiilamon mielestä on syytä kysyä, ovatko kansanedustajat kansan vai pääoman palveluksessa.

Heikki Hiilamo toimii sosiaalipolitiikkaan erikoistuneena professorina VID yliopistossa Oslossa ja Helsingin yliopistossa. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Yleisradion toimittajana.

Hiilamo ehdotti viime kesänä perintöveron porrastamista niin, että se nousisi korkeimmillaan 65 prosenttiin.

Yle: Heikki Hiilamon kolumni: Metsälahjavähennys hyödyttää 1 400 etuoikeutettua suomalaista – ovatko kansanedustajat kansan vai pääoman palveluksessa?

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT